Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ezrek emlékeznek Szlovákiában és szerte a világon a meggyilkolt Ján Kuciakra és Martina Kušnírovára

Ez a cikk több mint 6 éves.

Szlovákia továbbra is a kettős gyilkosság hatása alatt áll, és ma ezrek vesznek részt a szerte az országban és több külföldi városban – Madridtól Dubajon át Hongkongig – tartott demonstárciókon. Több ezren vonulnak fel Pozsonyban, több mint húsz szlovák és 17 külföldi településen rendeznek ma megemlékezéseket.

Foto N – Tomáš Benedikovič

A 27 éves Ján Kuciákot és menyasszonyát, Martina Kušnírovát múlt héten gyilkolták meg családi házukban, a holttestekre vasárnap éjjel talált rá a rendőrség, amelynek feltételezése szerint előre megfontolt szándékkal lőtték le, egy-egy golyóval a két fiatalt.

A gyanú azonnal azokra terelődött, akiknek piszkos ügyeit kutatta a rendkívül tehetséges oknyomozó cikkeiben: elsőként a kormányzó Smer körüli oligarchákra, akik közül az egyik, Marián Kočner meg is fenyegette tavaly az újságírót.

Majd Kuciak egyik kollégájának nyilatkozata után az olasz maffiára, és annak kapcsolataira a szlovák kormányfő legközelebbi munkatársaival. Ezt támasztotta alá Kuciak utolsó, befejezetlen cikke is, amelyet az őt foglalkoztató portál, az Aktuality.sk több szlovák lappal együtt adott közre kedden éjfélkor, egy nappal azután, hogy a két fiatal kivégzésének híre bejárta a világsajtót is.

Transzparens Berlinben, fotó: Axel Springer; forrás: Paraméter

Ebből a cikkből egy határokon át nyúló, szövevényes nyomozás eredményeiről értesülhetünk, amelyben az Aktuality.sk  a cseh oknyomozó újságírók egyesületével (Investigace.cz), az olasz újságíró szövetséggel (Investigative Project of Italy, IRPI) és az OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) nevű szervezettel együttműködve tárta fel a calabriai ‘Ndrangheta bűnszervezethez kötődő személyek szlovákiai üzelmeit.

A nyomozás egyik legmegdöbbentőbb eredménye, hogy az elsősorban pénzmosással és uniós támogatásokkal kapcsolatos csalásokkal gyanúsítható olaszok közvetlen kapcsolatban voltak a jelenlegi kormányfő, Robert Fico legközelebbi munkatársaival.

Egyikük Mária Trošková, jelenlegi állami főtanácsos, másikuk Viliam Jasaň, akit Fico a kormányfői titkárság igazgatójának és a Biztonsági Tanács titkárának nevezett ki. Mindketten közelről ismerik, és több szálon is kötődnek ahhoz az olasz vállalkozóhoz, Antonino Vadalához, aki miután hazájában több büntető eljárás is folyt ellene, Kelet-Szlovákiában talált menedékre. Itt is meggyűlt ugyan a baja a törvénnyel, de vád alá nem helyezték – az ügyészség több kísérlete ellenére sem.

Feltehetően ő az  a 42 éves Antonio V.-t, akit 6 olasz keresztevű társával együtt csütörtökön a szlovák rendőrség őrizetbe vett a zempléni régióban.

A hongkongi akció, fotó: Facebook

Ahogy egyébként az utóbbi napokban a nagyvilág számára is kiderült, a szlovák rendőrség különösen rossz kapcsolatot ápol a sajtóval. Az első, hétfői sajtótájékoztatón már azt vetették a média képviselői az országos rendőr főkapitány, Tibor Gašpar szemére, hogy az újságírók végzik a rendőrség feladatát, amikor bűntényeket tárnak fel, és ezekkel a rendőrség nem foglalkozik, vagy épp eltussolja őket.

Azóta a rendőrséget azzal is megvádolták, hogy nem akar együttműködni a külföldi rendőrségekkel, amit Gašpar cáfolt, de Kuciak menyasszonyának édesanyja is úgy nyilatkozott, hogy nem bízik benne, hogy felderítik a fiatalok gyilkosainak kilétét.

Nemcsak a rendőrséggel kapcsolatban nagy a bizalmatlanság, Robert Fico lemondását is többen felvetették, a 2012 óta kormányzó miniszterelnök pedig elég lezseren kezelte e vádakat, szerinte az ellenzék igyekszik politizálni a kettős gyilkosságot.

Szerdán a fent idézett cikk által közvetlenül is meggyanúsított két személy, Jasaň és a Vadalával korábban közös céget birtokló és két évig párkapcsolatban élő Mária Trošková tanácsos is távozott ideiglenesen a miniszterelnöki hivatalból. „Bár semmiben nem érzik magukat bűnösnek, és meggyőződésük, hogy mindkettejük nevét besározták a kormányfő ellen irányuló politikai küzdelmek során” – adta hírül a Paraméter.

Lemondott saját lelkiismeretére hallgatva a kulturális miniszter, Marek Maďarič, és többen pedzegetik a belügyminiszter és a rendőrfőkapitány lemondását is. Kérdés, hogy a kormány át tudja-e vészelni a nemzetközivé dagadt botrányt, miközben egyesek a bírósági korrupcióra mutogatnak, és más lehetséges gyilkossági indítékok is felbukkantak a napokban.

Az biztos, hogy Robert Ficónak az áll érdekében, hogy elterelje a kormányára szegeződő hazai és nemzetközi figyelmet, remélhetőleg a mai demonstrációk is segítenek abban, hogy valóban fény derüljön a kormány és az állam felelősségére az ügyben.

Ahogy a tüntetésekről tudósító Paraméter által idézett, Varsóból direkt ezért hazatért egyetemi tanárnő fogalmazott:

„Az az érzésem, hogy ez az egyik legfontosabb dolog, ami Szlovákiában valaha történt, és mindenkinek itt a helye, aki meg akarja változtatni a dolgokat.”