Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem engedték be az ENSZ munkatársait a tranzitzónákba

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nem engedték be az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának független megfigyelőit a magyar hatóságok a röszkei és a  tompai tranzitzónába, ezért azoknak fel kellett függeszteni magyarországi látogatásukat. Az emberi jogi biztos küldöttei ugyanis éppen azt vizsgálták volna, érvényesülnek-e a menedékkérők és menekültek emberi jogai Magyarországon.

„Kétség nem férhet hozzá, hogy a tompai és röszkei tranzitzónában fogvatartott menedékkérőknek sérül a szabad mozgáshoz való joga. Számos, hiteles jelentést kaptunk az önkényes lefogás elkerülését biztosító feltételek hiányáról ezekben a létesítményekben, ezért a munkacsoport látogatása itt kérdésen felül szükséges lett volna.”

– közölték nyilatkozatukban az ENSZ munkatársai, Elina Steinerte és Setondji Roland Ajovi.

Felhívták a figyelmet arra is, a magyar kormány kifejezetten meginvitálta a munkacsoportot egy 2018 november 12 és 18 között  lefolytatandó részletes vizsgálatra és látogatásra, erre Magyarországot a 2013-ban megfogalmazott emberi jogi ajánlások kötelezték is.

Ráadásul a látogatások szabályzata arra is kötelezi a kormányokat, hogy a szabad mozgás és vizsgálódás lehetőségét is adják meg a független kiküldötteknek, lehetővé téve a menedékkérőkkel való bizalmas, külső felügyelet nélküli interjúkészítést is.

A szakértők azonban most azt közölték, „legnagyobb sajnálatukra” a magyar hatóságok most mindezt mégis megtagadták tőlük.

„A zavartalan hozzáférésünk olyan intézményekben, ahol a szabad mozgás megvonása történik, beleértve ezeket a körbekerített tranzitzónákat is, garantálva kell, hogy legyen a független nemzetközi, regionális és országos szervezetek számára”

– tették hozzá a nemzetközi szakértők.

Közleményükben kifejezték reményüket arra nézve, hogy Magyarország kormánya a jövőben hajlandó lesz konstruktív párbeszédbe lépni az ENSZ szerveivel és más nemzetközi szervezetekkel az ügyet érintően.

A közleményt ugyancsak megosztó magyar Amnesty International ehhez hozzátette, hogy egy különmegállapodás révén, elvileg az ENSZ összes szervezetének szabad bejárása kellene, hogy legyen a tranzitzónákba.

Simon Ernő, az ENSZ Menekültügyi Szervezete (UNHCR) magyarországi képviselője korábban a Mércének elmondta, a magyar hatóságok számukra például biztosítják a szabad hozzáférést, igaz, sok létfontosságú civil szervezettől ezt ugyanakkor megtagadták.

(ENSZ, Amnesty International)

Címlapkép: MTI / Ujvári Sándor