Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A lengyel kormány gazdasági hasznot húz a bevándorlásból, de fél bevallani

Ez a cikk több mint 5 éves.

Precedens nélküli, óriási migrációs hullámnak ad zöld utat a magát bevándorlásellenesként definiáló lengyel kormány – írja a brit Lengyelország-kutatók által működtetett Notes from Poland portál.

Az Unió tagállamai közül 2016-ban Anglia után és Németország előtt Lengyelország adta ki a második legtöbb, szám szerint 586 ezer tartózkodási engedélyt EU-n kívüli állampolgároknak. A tavalyi statisztikák még nem ismertek, de ez a szám 2017-ben még ennél is magasabb lehetett.  Szintén sokatmondó az az adat, hogy a lengyel központi statisztikai hivatal szerint a lengyel állam 2017-ben kétszer annyi munkaengedélyt adott ki Unión kívüli vendégmunkásoknak, mint egy évvel korábban, és négyszer annyit, mint 2015-ben.

Az országba érkezők túlnyomó többsége ukrán állampolgár, akiknek az elmúlt három évben felerősödő elvándorlása Lengyelországba a közelmúlt legnagyobb volumenű – becslések szerint akár kétmillió fős –, európai országok közti népességcseréjét eredményezte. A hivatalos statisztikák szerint például Wrocławban, az ország negyedik legnépesebb városában a lakosság 10 százalékát ukrán bevándorlók alkották 2017-ben. Ugyanakkor Ukrajnán kívül szép számmal tűnnek fel a lengyel utcákon távolabbi országokból érkezők, például nepáliak, bangladesiek vagy indiaiak is.

A Notes from Poland szerzője rámutat, hogy éppen a bevándorlással való radikális szembehelyezkedés volt az 2015-ben, a migrációs válság idején, amely mellett lándzsát tört az akkor ellenzékből politizáló, ma hatalmon lévő Jog és Igazságosság párt (PiS), és amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Jarosław Kaczyński pártja újra kormányra került.

A PiS az elmúlt években következetesen folytatta bevándorlásellenes politikáját – legalábbis a kommunikáció szintjén. Harcos ellenzői voltak az Európai Bizottság kvótatervezetének, és kampányai során a bevándorlást „véres tort ülő multikulturalizmusként” állította be, és azt hirdette minden lehetséges platformon – kiváltképp az állami médiában –, hogy a politikai korrektség „elsorvasztja” Európát.

Miközben a kormány gondosan ápolta a bevándorlásellenes imidzsét az elmúlt években, újabban több képviselője is elejtett olyan megjegyzéseket, amelyek arra utalnak, hogy a bevándorlás jelentős hasznot hoz Lengyelországnak.

Míg Mateusz Morawiecki miniszterelnök arról beszélt, hogy a bevándorlók hiányszakmákat töltenek be a munkaerőpiacon, minisztere, a vállalkozásügyi és technológiai tárca vezetője, Jerzy Kwieciński szintén hangot adott annak, hogy a nagy számban érkező vendégmunkásokra égető szüksége van a lengyel gazdaságnak, különösen a társadalom elöregedése és a nagy mértékű elvándorlás miatt.

Ezek a kijelentések egyúttal kísértetiesen egybecsengenek Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában elhangzottakkal. A magyar miniszterelnök arról beszélt, hogy:

„Menekültek jöhetnek, migránsok a jobb élet reményében nem, illetve a hiányszakmák művelőit is befogadják”

A szavakat – úgy néz ki – tettek is követik: a lengyel kormány új migrációs szakpolitikát dolgozhat ki, amelynek többek között része lesz az is, hogy kibővítik vendégmunkásokat privilegizált helyzetből adó országok listáját: az eddigi hat, posztszovjet állam mellett most olyan országok is felkerülhetnek a listára, mint a Fülöp-szigetek, Vietnám vagy Banglades, így a jövőben dél-ázsiai bevándorlók is könnyebben juthatnak munkához Lengyelországban.

A Notes from Poland szerzője arról ír, a nyíltan nacionalista és a bevándorlást racionális alapon ösztönözni kívánó irányvonalak közti feszültség az elmúlt években „szunnyadt” a kormánypárton belül, ám most nagy erővel a felszínre törhet. Ennek egyik látványos megnyilvánulása volt az, hogy Paweł Chorąży fejlesztési miniszterhelyettesnek távoznia kellett posztjáról, miután augusztusban egy nyilvános  esemény után egy Twitter-bejegyzésben azt fejtegette, hogy Lengyelországnak ki kell nyitnia a kapuit a bevándorlás előtt, és több munkaerőt kell felvennie Dél-Ázsiából.

A hivatalos kommunikáció persze gyorsan cáfolta Chorąży szavait, és a PiS kampányfőnöke kijelentette, hogy „Lengyelország biztonsága” érdekében semmilyen kormányzati program nem fogja ösztönözni a tömeges bevándorlást.

(notesfrompoland.com)

Címlapkép: Pexels.com