Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Játékmotor a kilakoltatottak lakása közepén

Ez a cikk több mint 5 éves.

Egy Hunyadi téri ház belső udvarán állunk. Körbe fák, növények, idilli kis zug Budapest belsejében. Körülöttem a kilakoltatásokról ismert arcok. Nem vezető értelmiségiek, szakmák elismert képviselői, hanem többnyire olyan emberek, akiket magukat is megvert a sors devizahitellel vagy más tartozással, a végén pedig kilakoltatással. Szolidaritásból jöttek ide, ugyanis a végrehajtó keddre hirdette meg egy család kilakoltatását itt.

Kopognak, nem nyitnak ajtót, de nem is kell, mert az ajtó nyitva. A lakásban nincs senki, csak pár használati tárgy van bent. A szolidaritásukat kifejezni és ezzel a saját életüket, társadalmi rangjukat saját tragédiájuk után visszaszerezni akarók csalódótan veszik tudomásul, hogy nincs itt a tulaj. „Ha nem akarja magát megvédeni, mi se tudjuk” – mondja egyikőjük.

A lakásba benézünk, már egy pár napja el lehet hagyatva. Kupleráj van, de nem szörnyű, az előszoba közepén pedig ott van az a műanyag játékmotor, amit minden szülő ismer. Az egyik szomszéd elmondja, fiatal pár lakott itt eddig. Sajnálja őket, rendesek voltak.

A kismotor és a szomszéd elmondása alapján tehát itt is szülők laktak, akikhez gyerek tartozik. Egy család. Segítséget kértek, valószínűleg nem csak az aktivistáktól, de nem várták meg magát a kilakoltatást, elhagyták és otthagyták az ingatlant.

Hogy mi történt velük, kik ők, milyen történet van mögöttük, arról azóta sem tudtam meg semmit. Ahogy azt sem tudtam igazolni, hogy igaz-e a történet, hogy egy 140 ezres, 2009-es Telenor-tartozás miatt kellett elhagyniuk a lakásukat, ahogy az interneten keringet. Bár volt, aki emellett még más és nagyobb összegű tartozásról beszélt, ezt sem tudtam igazolni, ahogy azt sem, hogy egy 140 ezres Telenor-számla miatt kiraknak valakit. A bírósági végrehajtók nem nyilatkozhattak, még úgy sem, hogy jeleztem, pont egy valószínűleg nem igaz állítást akartam megcáfolni.

Így ennyit tudunk: a 140 ezres Telenor-tartozást és a kismotort az előszoba közepén.

Persze ez pont elég is, sőt még sok is. Mert ez a kismotor az üres, elhagyott lakás közepén szimbólum. A kilakoltatott családok évének szimbóluma.

Lehet, nagy tartozásuk volt, amit nem fizettek, lehet, van másik lakás, ahova tudtak menni, vagy megoldják a lakhatásukat a lakást otthagyó lakók, de mégis az van, hogy egy gyerekes család kényszerült elhagyni azt a környezetet, ahol eddig nevelte a gyerekét.

Nem tudjuk, hogy devizahitel, munkavesztés vagy más probléma kényszerítette őket, nem tudjuk, próbáltak-e az önkormányzathoz fordulni, de mégis ott van abban a kismotorban az utcára rakott család szimbóluma.

Mégis el tudjuk képzelni azt, ha nem is ennél a családnál, de el tudjuk képzelni a kisgyereket, akinek a szülők el kell a  magyarázzák, miért is kell otthagyni az otthonukat. És el tudjuk képzelni azt, milyen gyereket nevelni, dolgozni, élni egy ilyen tartozással, és azzal a tudattal, hogy nemsokára el kell hagyniuk az otthonukat.

És a kismotorból láthatjuk azt is, hogy valami probléma van. Mert azt is tudjuk, nem az önkormányzat adott ennek a családnak új lakást, hiszen ők a helyszínen nem tudták, hogy elhagyták a lakást. Tudjuk azt, hogy óriási probléma van abban az országban, ahol egy család eljuthat addig, hogy segítséget kér, majd otthagyja és elhagyja a lakást.

Az emberek, akik jöttek megvédeni  családot, lassan szétszélednek, közben kiderül, hogy párhuzamosan a 11. kerületben is volt egy kilakoltatás. Megbeszélik, holnap melyik kilakoltatáson és hol találkoznak, majd egy részük elmegy Bíró Icához, mert felvétel lesz, az RTL Klub forgat, és Ica kérte, hogy legyenek ott sorstársai. Náluk napi rutin az, hogy szabadidejükben elmennek és megpróbálnak megakadályozni egy kilakoltatást, vagy segíteni felhívni a helyzetre a figyelmet.

Arra a helyzetre, amiben az üresen álló lakás előszobájában fekvő kismotor mutatja meg, mekkora probléma van.