Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vádat emelt az ügyészség az Index újságírója ellen a 888 szerint

Ez a cikk több mint 5 éves.

Facebook-oldalán, egy nyilvános bejegyzésben írt ma Dezső András újságíró arról, hogy vádalt emelt ellene az ügyészség, mindezt pedig a kormánypárti sajtóból tudta meg.

Az Index munkatárása ellen azért indult eljárás, mert cikket írt arról a magyar származású svéd nőről, aki idén tavasszal a köztévé egyik riportjában arról beszélt, hogy a menekültek miatt annyira rossznak találja a svédországi közbiztonságot, hogy inkább Magyarországra költözik.

Dezső András utánajárt a nő történetének, és cikkében arról írt, hogy „hétrendbeli rágalmazásért, közbizalom elleni bűncselekményért és zaklatásért ítélték el őt Svédországban”.

Mint arról mi is írtunk, az Index cikke rendőrségi iratokra hivatkozva azt is állította, hogy a riportban szereplő N. C. több állampolgárt is zaklatott, volt amikor  pszichológusnak, állatvédőnek, vagy hivatalos személynek állította be magát. Az ítélet szerint több svéd állampolgárnak is kellett kártérítését fizetnie.

Kiderült emellett az is, hogy állításával szemben feltehetőleg sosem élt Stockholmban, a rendőrségi iratok szerint csupán egy Båstad  nevű kisvárosban élt anyjával, ennek fényében pedig bizonytalanná vált az az állítása az M1 riportjában, hogy a svéd főváros mára élhetetlené vált, de ezek az információk azt is megkérdőjelezték, hogy a Stockholmi metrón megtámadták volna.

Dezső azt írja, arról tudott, hogy indult egy büntetőeljárás ellene még a nyáron. A konkrét vád az volt, hogy egy megírta a riportban szereplő nőről, hogy többször elítélték Svédországban ezek pedig a hatóság szerint különlegesen személyes adatnak minősülő információk. Az újságíró ügyében akkor a BRFK Csúcstechnológiai Bűnözés elleni osztály nyomozott, ott is hallgatták ki. Mint írja, ezt követően panasszal élt, azt pedig az ügyészség visszautasította.

Azt viszont csak most tudta meg – bár hivatalos értesítést még nem kapott róla – a 888.hu cikkéből, hogy az ügyészség vádat emelt ellene. A kormánypárti lap azt írja, ezt az információt hivatalosan is megerősítette nekik a Fővárosi Főügyészség szóvivője. „A kerületi ügyészség a vádiratban indítványozta, hogy a bíróság az ügyben tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján hozzon büntető végzést” – írják.

Kiemelt kép forrása: Dezső András Facebook-oldala