Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kaposvári bíróság szerint a szabálysértési törvény alkotmányellenes, az Alkotmánybírósághoz fordul

A Kaposvári Járásbíróság ma felfüggesztett egy 54 éves hajléktalan férfi ellen indított eljárást, szinte egyidőben a Pécsen felmentett férfi tárgyalásával. A tárgyaláson kihirdetett végzésben a járásbíróság ugyanakkor azt is megállapította, hogy az új törvény alkotmányellenes, ezért az Alkotmánybírósághoz fordul.

A végzésről az Index tudósított, az eljárás alá vont személyt azért állították elő, mert „többszöri felszólítás ellenére is a közterületen tartózkodott életvitelszerűen”. A járásbíróság ennek ellenére megszüntette ellene az eljárást, mivel „a szabálysértési törvénynek jelen ügyben alkalmazandó szabályai az Alaptörvénybe ütköznek”.

A bíróság szerint a törvény ellentétes az Alaptörvény Nemzeti Hitvallásának az elesettek és szegények megsegítésének kötelezettséget kinyilvánító részével, valamint a jogállamiság követelményével, az alkotmány alapvető jogok korlátozására vonatkozó és a törvény előtti egyenlőségre vonatkozó rendelkezésével, a diszkrimináció tilalmának követelményével, a tisztességes tárgyalás követelményével és a jogorvoslathoz való joggal is.

A kaposvári bíróság ezért indítványozta, hogy az Alkotmánybíróság „állapítsa meg a Szabálysértési törvény hajléktalanokról szóló rendelkezésének Alaptörvénybe ütközését, azt visszamenőleges hatállyal semmisítse meg és rendelje el a jogerős határozattal befejezett szabálysértési eljárások felülvizsgálatát”.

Mivel bírói kezdeményezésről van szó, az Alkotmánybíróságnak legkésőbb 90 napon belül felül kell vizsgálnia az egyedi ügyben alkalmazandó jogszabálynak az Alaptörvénnyel való összhangját.

Olvass tovább!