Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szlovákiában a társadalomnak elege van a szénből

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Új Szó szlovákiai magyar hírportál írta meg, hogy a Greenpeace környezetvédő szervezet által megrendelt és a Median SK közvélemény-kutató által kivitelezett vizsgálat szerint a szlovákiai társadalom jelentős része elutasítja a szénalapú energiatermelést.

Az országban jelenleg három szénbánya működik; ezeket a HBP magánvállalat üzemelteti –

állami támogatással, ami nélkül nem lenne rentábilis a kitermelés.

A Median és a Greenpeace felmérése szerint a lakosság nem támogatja az állami támogatással fenntartott szénbányászatot; a lakosság 60 százaléka a szénbányák bezárását szeretné, 64 százalékuk bezáratná a széntüzelésű hőerőműveket, és hetven százalékuk utasítja el az állami támogatást.

A felmérés azt is kimutatta, hogy

a lakosság nem elsősorban az állami támogatást tartja problémásnak, hanem az iparág működéséből fakadó környezetszennyezést, ami mind hosszú, mind rövidtávon súlyos problémát jelent egészségügyi és klímavédelmi szempontból.

A privát tulajdonú HVB jelentős, nagyjából 860 millió euró állami támogatáshoz jutott az állami Szlovák Villamosműveken keresztül az SA.38372 számú rendelet alapján – valószínűleg jogellenesen, ezt jelenleg az Európai Bizottság vizsgálja.

A felmérés szerint a megkérdezettek háromnegyede a megújuló energiaforrásokban látja a jövőt, tizennégy százalékuk szerint a földgázalapú termelést érdemes fejleszteni, a szénenergiára pedig mindössze öt százalékuk építene.

„Legfőbb ideje, hogy a politikusok végre komolyan vegyék a lakosság véleményét a szénbányászattal kapcsolatban. A többség előnyben részesíti a környezetbarát megoldásokat, az államilag dotált, környezetszennyező bányászattal szemben. Reméljük, hogy a politikusok ezt is figyelembe veszik a döntéseik meghozatalánál”

– mondta Ivana Kohutková a Greenpeace Slovensko igazgatója.

Miközben a globális szén-dioxid-kibocsátás idén ismét rekordot fog dönteni, ahhoz, hogy a Föld klímája ne változzon oly mértékben ami súlyosan veszélyezteti az emberi civilizáció túlélését, globálisan sürgősen csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását, aminek legnagyobb forrásai az ipar és azon belül is jelentős az energiatermelés súlya. Az IPCC friss jelentése szerint ahhoz, hogy a globális felmelegedés szintjét az iparosodás előtthöz képest 1,5 fokon tartsuk sürgősen csökkentenünk kell a globális kibocsátás szintjét, ehhez pedig komoly változtatásokra lesz szükség a globális gazdasági rendszerben

via Új Szó
kép: Wikipedia