Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb rekordot döntött az idei károsanyag-kibocsátás

Ez a cikk több mint 5 éves.

Újabb rekordot döntött a szinhidrogén alapú károsanyag kibocsátás idén, ezzel pedig közelebb hozta a 2 celsius fokos átlagos hőmérséklet-emelkedést. Erről szól a Nemzetközi Energiaügynökség új jelentése.

Az anyag megállapítja, hogy 2018 első kilenc hónapja ismét rekordmértékű károsanyag-kibocsátást jelentett, amely tavaly az egész évre volt jellemző. Így a 2015-ös párizsi klímakonferenciában vállalt széndioxid-kibocsátási célszám is egyre távolabb kerül.

Fatih Birol, az ügynökség munkatársa október 18-án, a párizsi lengyel nagykövetségen tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az ügynökség új eredményei megerősítik az ENSZ két héttel ezelőtt publikált eredményeit, amelyek szerint a baj még sokkal nagyobb, mint azt eddig gondolták, és még inkább kiemelték, hogy a társadalomnak óriási változáson kell keresztülmennie ahhoz, hogy a klímakatasztrófa megelőzhető lehessen.

Birol a helyzetet a tudomány szempontjából „elkeserítőnek” nevezte.

Lengyelország decemberben lesz a házigazdája a különböző gazdaságok károsanyag-kibocsátási céljaival foglalkozó COP2024 konferenciának. A kongresszus célja azonban immár ismét elavultnak látszik, hiszen itt a globális szén-dioxid-csökkentés párizsi, 2015-ös számainak elérésére dolgoznának ki egységes szabálykönyvet.

„Az első kilenc hónap adatai alapján azonban azt mondhatjuk, hogy a károsanyag-kibocsátás 2018-ban ismét növekedni fog 2017-hez képest, … és a globális kibocsátás történelmi csúcsot fog elérni.”

–mondta Fatih Birol, aki szerint megállapítható, hogy a párizsi, 2015-ös klímaegyezmény eddig teljes kudarc, még minimális csökkentést sem volt képes elérni a lengagyobb globális gazdaságoknál.

„Sokkal több megújuló energiára, és bionenergiára van szükségünk az átlagos fogyasztók között is.”

– mondta, hozzátéve hogy ugyan a megújuló energia-iparág az utóbbi években nagy mértékben növekedett, még a kibocsátás csökkentésére, és mérséklésére sem elég mindez. A csökkenéshez az ügynökség mostani előrejelzése szerint az szükséges, hogy a bioenergia felhasználásának 2030-is 260%-kal kell növekednie.

Noha a levegőbe emberi tevékenység folytán bekerülő károsanyag közel egyharmada az USA-ban és az EU-ban is a közúti közlekedésből származik, a légszennyezés, és így az ember okozta klímaváltozás legnagyobb bűnösei még így is a nagyipari, multinacionális cégek, és az ő nem-megújuló energiafelhasználásuk. Elsősorban tehát a nagyipar energiafelhasználásának kellene rohamléptekben változnia bármilyen, érzékelhető javulás eléréséhez.

(címoldali kép: EcoFlight)