Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az első két előállított ember esete megmutatta, mennyire barbár a hajléktalanságot betiltó törvény

Ez a cikk több mint 5 éves.

A hajléktalanságot, azaz a „közterületen való életvitelszerű tartózkodást” betiltó törvény hétfőn lépett életbe, és már három áldozata biztos, hogy volt. Egy gödöllői férfit és egy budapesti nőt vettek őrizetbe a hatóságok, előbbi korábban mérnökként dolgozott, de elvesztette a lakását, utóbbi nyugdíj előtt állt, alkalmi munkákból él, de élettársa halála után szintén elvesztette lakását. Pénteken 12:15-kor kezdődött egy harmadik Budapesten őrizetbe vett hajéktalan ember tárgyalása, akit végül figyelmeztetésben részesítettek és a 6300 forintos perköltség befizetésére ítéltek.

Az új jogszabályok szerint a hajléktalanság szabálysértésnek számít, de csak akkor lehet valaki ellen eljárást indítani miatta, ha a rendőrség 90 napon belül háromszor figyelmezteti az érintettet. A törvény életbe lépése óta a rendőrség 101 esetben figyelmeztette az utcán élőket, de eljárást eddig csak három ember ellen indítottak – legalábbis eddig ennyiről tudunk.

Az első eset Gödöllőn történt, ott egy korábban mérnökként dolgozó férfit vettek őrizetbe, miután nem volt hajlandó hajléktalanszállóra menni, mivel ott rendszeresek a konfliktusok és verekedések is előfordulnak. A férfi ellen gyorsított szabálysértési eljárás indult, és bár a rendőrség 30 napos elzárást kért, az eljáró bírósági titkár csak figyelmeztetésben részesítette, a tárgyalás után a férfi a holmijait is visszakapta. Ügyvédje, Varga Zoltán szerint a férfit ismerik Gödöllőn, szoktak neki ételt vinni, egyáltalán nem problémás személy.

Budapesten egy 61 éves, nyugdíj előtt álló nő 72 órás őrizetbe vételét rendelte el a rendőrség, tárgyalása ma 13:15-kor lesz a Fővárosi Törvényszéken. A nő öt hónappal ezelőtt vált hajléktalanná, miután élettársa halála után „egy évig még maradhatott a férfi nevén levő lakásban, majd barátoknál, rokonoknál húzta meg magát idén tavaszig” – írja a 24.hu. Korábban egy gyermekkórházban dolgozott takarítóként és segédápolóként, jelenleg alkalmi munkákból él. Előállítása során kiskutyáját elvették és menhelyre szállították. A nő állítása szerint azért nem ment szállóra, mert volt már ott és loptak, veszekedtek, rosszak voltak a körülmények. Az is lényeges szempont lehet, hogy egyrészt nagyon kevés szálló fogad be háziállatokat, másrészt eleve kevés a nők számára elérhető férőhely.

Jelenleg ennyit tudunk mindkét esetről, ami nem sok, de

annyit biztosan megmutat, hogy mennyire embertelen az új törvény. Két olyan embert hurcolnak meg teljesen feleslegesen, akik a rendszer áldozataivá váltak, akik számára egy működő szociális háló kiutat kellett volna, hogy mutasson helyzetükből.

Tudjuk, hogy nincs elegendő szociális bérlakás Magyarországon, és abból a kevésből is sok a fideszes politikusok családtagjainak megy. Tudjuk, hogy egyre kevesebb az elérhető lakástámogatás – egy egyedülálló idősebb férfi és egy özvegy, nyugdíj előtt álló nő nem pályázhat a CSOK-ra, és akkor mi marad számukra? Tudjuk, hogy jóval kevesebb a hajléktalanszállókon a férőhely, mint ahány ember hajléktalanságban él, és sokan amúgy se szívesen mennek szállóra az ott uralkodó körülmények miatt, ahogy a gödöllői férfi esete is mutatja. Tudjuk, hogy a szociális szférában dolgozók alulfizetettek és túlterheltek. És végezetül tudjuk, hogy a Fidesz egy olyan országot épít, ami csak a tehetőseknek kedvez, a kiszolgáltatottakat pedig nemhogy nem segíti, hanem még az árokba is löki.

Az elzárás semmire sem megoldás, ráadásul a Helsinki Bizottság számításai szerint ha egy hajléktalan embert 30 napra elzárnak, az minimum 110 ezer forintjába kerül az államnak. Magától értetődően adódik a kérdés: ezt az összeget miért nem a hajléktalanellátó rendszer fejlesztésére költik, esetleg egy olyan lakáspolitika kidolgozására, amely megakadályozná, hogy egy mérnök, vagy egy segédápoló utcára kerüljön? A kormányt nyilvánvalóan nem érdekli, mi lesz ezekkel az emberekkel. Csak ne legyenek szem előtt.

A budapesti hajléktalan nő tárgyalása elé A Város Mindenkié civil szervezet „A hajléktalan emberek nem bűnözők!” címmel szervezett tüntetést 13:15-re, a Fővárosi Törvényszék épülete elé, a Fő utca 70-78. számhoz.

„Mi ott leszünk az épület előtt, hogy újra elmondjuk: a hajléktalan emberek nem bűnözők! A rendőrségnek nem az a feladata, hogy a közösség legszegényebb tagjait vegzálja és üldözze! Gyere el és állj ki te is a hajléktalan emberek mellett!  Lakhatást, ne zaklatást! Büntető állam helyett jóléti államot!”