Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hadházy: rengeteg időt hagyott az ügyészség Simonkának, hogy nyomokat tüntessen el

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ritka alkalom a Nemzeti Együttműködés Rendszerében, amikor a Polt Péter által vezetett ügyészség korrupciós ügyben vádat emel kormánypárti politikus ellen. Márpedig most épp ez van készülőben a Békés megyei fideszes potentát, Simonka György esetében, a Legfőbb Ügyészség ugyanis kérvényezi az országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

Az ügyészség közleménye szerint Simonkát a következő bűncselekményekben gyanúsítják:

  • két rendbeli, felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette,
  • két rendbeli, bűnszervezetben, gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés bűntette,
  • két rendbeli vesztegetés elfogadása bűntette,
  • két rendbeli, társtettesként bűnszervezetben elkövetett, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntette,
  • két rendbeli folytatólagosan, és felbujtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználása.

A sajtó már évek óta cikkez a fideszes politikus gyanús ügyleteiről. Az információk szerint Simonka és családja egy olyan hálózatot épített fel, amelynek célja az volt, hogy a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek által igénybe vehető főként EU-s támogatásokból jogellenesen profitáljanak.

Simonka és társai a gyanú szerint beruházásokat, eszközbeszerzéseket áraztak felül, majd pedig a megkapott vissza nem térítendő támogatásokat ekképp lefölözték. A cégháló résztvevői, a túlárazott beruházások megvalósítói készpénzben kellett átadják Simonkának a felülárazott vállalkozói díjak egy részét – a politikus ezt általában 45 százalékban határozta meg.

A NAV 2014-ben, az ügyészség pedig 2016-ban indított nyomozást Simonka ellen, a Központi Nyomozó Főügyészség eddig 29 érintett személyt hallgatott ki gyanúsítottként.

Hadházy Ákos egykori LMP-s, jelenleg független országgyűlési képviselő évek óta tárja fel a Békés megyei potentát gyanús ügyeit, több Korrupcióinfó során is előkerült már az ő neve. A Facebookon közzétett bejegyzésében Hadházy most azt írja, hogy a mentelmi jog felfüggesztésének indítványozása nem elegendő, hogy azt mondhassuk, a Legfőbb Ügyészség végzi a dolgát.

„Ezt az embert már évekkel ezelőtt le kellett volna fogniuk, de 1) rengeteg időt hagytak neki, hogy nyomokat tüntessen el 2) miután ez nem sikerült, legalább a választásokat megvárták” – állítja Hadházy.

És valóban: bár Simonka viselt dolgairól már évek óta egyre többet hallani, és nyomozások is indultak ellene, a Fidesz mégsem tartotta fontosnak megvonni tőle a politikai támogatást, és még az idei országgyűlési választásokon is a párt színeiben indulhatott, Békés megye 4-es számú egyéni választókerületében szerzett mandátumot.

Simonka persze nem csak ezzel a korrupciós ügyével került be a hírekbe. Még 2012-ben írtunk arról, hogy a helyiek beszámolói szerint az akkor még Pusztaottlaka polgármestereként is tevékenykedő politikus saját földjein, embertelen körülmények között dolgoztatott közmunkásokat. Az idei választási kampányban Simonka ovisokat használt kampányfelületként, emiatt a Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria is elmarasztalta.

Az ügyészség mai bejelentésének érdekes kontextust ad az a tegnapi hír, amely szerint az Európai Bizottság leállította az uniós források kifizetését három operatív programban. A kifizetések csak akkor indulnak újra, ha a kormány lépéseket tesz két, a korrupció kapcsán szimbolikus ügy, az Orbán Viktor vejéhez köthető Elios Zrt., és a szocialista korrupcióként számon tartott 4-es metró ügyében.

Simonka mostani korrupciós ügye egyébként egy másik hasonló fideszes botrány, Mengyi Roland ex-képviselő elleni nyomozás során merült fel. A Voldemort nagyúrként elhíresült Mengyi szintén az uniós források lefölözésébe bukott bele.

(Fotó: MTI / Kallos Bea)