Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A segítők is komolyan készülnek a jövő hétre beígért hajléktalanellenes razziára

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tájékoztatással, elhelyezéssel, és a hajléktalanságból való kikerülés elősegítésével is készül október 15-re, vagyis az életvitelszerűen a közterületen való tartózkodás büntetésének kezdetére a Menhely Alapítvány. Aknai Zoltán, a szervezet igazgatója a Mérce kérdéseire elmondta, elviekben az éjszakai menedékekkel és az  500 átmeneti szálláshellyel, tehát a téli kapacitáson használható minden férőhellyel együtt 6000 személynek jut fedett szállás Budapesten.

Összehasonlításképpen elmondta, hogy 2018 február 3-diki, a hajléktalan emberek körében végzett felmérésükre összesen 1000-1200-an adtak választ a teljes főváros területén, hozzávetőleg ez az utolsó adat arról, mennyien tartózkodhatnak a közterületen.

Kérdésünkre Aknai megerősítette, hogy a Menhely is megkapta az Állami Számvevőszéktől a pénzügyi ellenőrzésez szükséges, 5 napon belül kitöltendő adatlapot, ezt azonban „rutineljárásnak” minősítette, és a már publikált hírekkel szemben nem tartja rendkívüli vegzálásnak.

Aknai közölte, a következő hét elején az új, hajléktalan emberek ellen életbe lépő, a közterületi tartózkodást büntető törvény előtt ők a legfontosabb feladatuknak a tájékoztatást, és az utcán élők minél előbbi elhelyezését tartják. Elmondta azonban azt is, hogy a jogszabály alapvető feladatokat nehezít meg a munkájuk során.

Hangsúlyozta, hogy nem elsősorban a férőhelyek száma az, ami fontos:

„A lényeg nem a matematikában van, az is fontos, hogy milyen minőségi feltételek állnak rendelkezésre a feél nélkül maradtak átmeneti szálláshelyein, éjszakai menedékeken. Például a kerekesszékeseknek nem megfelelő szálláshelyek akadálymentesítése, tömegszállások, amelyek pszichiátriai kezelt, vagy szenvedélybeteg lakók számára nem ideálisak, ezért megfelelő férőhelyből van valójában kevés.

Külön figyelmet kellene fordítani ugyanakkor arra, hogy ezek között az emberek között sok van, aki pszichiátriai kezelésre, vagy alkohol- és drogfüggőségének megfelelő ellátására szorulna, ugyanakkor

”A pszichiátriai betegek ellátásának rendszere tetszhalott állapotban van.„

Ugyan, Aknai szerint, éppen mostanában elindult a szálláshelyeken ez irányba végzendő szociális munka, segítségnyújtás is, ez azonban még Budapesten is gyerekcipőben jár.

A Menhely Alapítvány, amely évtizedek óta végzi munkáját az utcára kerültek körében, persze nemcsak a jogszabály miatt előálló, büntető jellegű állami viselkedés első frontjában próbál segíteni: bizonyos programjaik egyre inkább azt célozzák, hogy a hajléktalan emberek végleg maguk mögött hagyhassák ezt az állapotot, állandó lakhelyhez jussanak.

Aknai Zoltán szerint ennek ma elsősorban a magas albérletárak az akadályai, ugyanakkor álláskeresés, állásszerzés esetén a munkásszállók így is rendelkezésre állnak, sok embert segítettek hozzá ilyen szállásokhoz is.

Előzetes értesülések szerint a főváros belső kerületeinek fideszes önkormányzatai, és a BRFK előreláthatóan október 16-17-én, a hajléktalanság kriminalizációját bevezető jogszabály után közvetlenül készül átfogó razziára a belső kerületekben, aluljárókban, utcán és a külső kerületek kunyhóiban magukat meghúzó otthontalanok ellen.

Címoldali kép: Demonstráció a hajléktalanság világnapján. Lakatosné Jutka, az AVM aktivistája. / Fotó: Vörös Anna

A cikket 2018 október 15-én módosítottuk, mivel az helytelenül idézte Aknai Zoltánt. Budapesten valójában összesen 6000 férőhely áll rendelkezésre hajléktalan emberek számára, nem pedig 500, ahogy az eredetileg szerepelt.