Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony: ha lesz normális előválasztás, elindulok a főpolgármester-jelöltségért

Ez a cikk több mint 5 éves.

Miután a szerda reggel Orbán Viktor és Tarlós István közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy utóbbi újabb főpolgármesteri mandátumért indul a Fidesz színeiben, az ellenzéki pártok is reagáltak a hírre.

Sorosozás volt, jövőkép nem

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi önkormányzati képviselője kijelentette, hogy  Orbán és Tarlós semmi érdemit nem mondott a főváros jövőjéről.

„Sorosozás volt, jövőkép nem” – mondta a szocialista politikus.

Felsorolt renget olyan fontos fővárosi ügyet, amelyről a miniszterelnök és a főpolgármester egy szót sem szólt:

„Nem kaptunk választ arra, hogy Orbán befejezi-e Budapest ostromát, vagy megadja, ami a budapestieknek kijár: tiszteletet, szabadságot, pénzügyi támogatást.”

Horváth szerint nem kaptunk választ arra sem, hogy befejezi-e a kormányzat a fővárosi fairtást, vagy hogy továbbra is ingorálja-e a budapestiek többségének véleményét, akik ellenzik a Városliget beépítését.

Pénzügyi szempontból sem találta megnyugtatónak a bejelentést Horváth: szerinte szükség lenne arra, hogy a budapestiek által naponta befizetett 20 milliárdnyi adóforintból legalább évente 15 milliárd visszamenjen a „balesetveszélyes utak felújítására”. Az önkormányzati képviselő szerint a kormány sokkal több vagyont vitt el a városból, mint amennyit annak idején adósságkonszolidáció címét adott.

Szóba került az egészségügy kérdése is. Horváth arra várt volna választ, vajon tud-e személyesen garanciát vállalni Orbán arra, hogy nem kerülnek életveszélybe azok az emberek, akik az állami fenntartású budapesti egészségügyi rendszer szolgáltatásait veszik igénybe. Arról is szeretett volna hallani, hogy mit tesz a kormány a katasztrofális egészségügyi helyzet javítására.

Újságírói kérdésre Horváth azt is elmondta, az MSZP heteken belül meghozza saját döntését a főpolgármester-jelölti pozíció kapcsán, de hangsúlyozta:

„az ellenzék akkor jár el helyesen, ha a Fidesszel szemben egy ellenzéki jelölt fog felállni.”

Karácsony: ha lesz normális előválasztás, elindulok a főpolgármester-jelöltségért

A Párbeszéd sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely volt miniszterelnök-jelölt szólalt fel. Meglátása szerint Budapestet az elmúlt néhány évben a kormány gyámság alá helyezte, így a közvetlen főpolgármester-választás nem jelenti azt, hogy ne sérülne az önkormányzatiság.

A fejlesztési tanáccsal kapcsolatos mai bejelentés azt jelenti szerinte, hogy a budapesti önkormányzat nem fog tudni semmilyen fejlesztést végrehajtani a kormány nélkül, a tanácsban nagy számban fogják a kormányt képviselni annak emberei.

Habár elvárható, hogy a kormány részt vegyen a fővárosi fejlesztésekben, itt nem erről van szó. Jelenleg a fejlesztések jelentős része államosítva van, és míg Budapest termeli meg az ország gazdasági teljesítményének jelentős részét, azt az államon keresztül tudja a város fejlesztésére fordítani – nem a városlakók érdeke, hanem a kormány preferenciái szerint.

Értelmetlen, a budapestiek érdekeit nem szolgáló beruházások helyett végre a budapestieknek kellene dönteniük arról, mire van szükségük, és ehhez egy ő érdekeiket szolgáló főpolgármesterre, valamint előválasztásra van szükség.

Egy előválasztáson a választópolgárok dönthetnek arról, ki legyen az ellenzéki jelölt, és milyen programmal. Olyan programot kell kidolgoznia az ellenzéknek, melybe beépítik a város szempontjából fontos civil szervezetek meglátásait és javaslatait is.

Karácsony szerint az önkormányzatnak szorosabban együtt kell működniük a civil szervezetekkel, és olyan főpolgármesterre van szükség, aki nem zárt ajtók mögött próbál kialkudni kedvezményeket, hanem kiáll a budapestiek érdekéért, mert a lakosság széleskörű támogatását élvezi.

Az MSZP-P elkötelezett az előválasztás iránt, ha pedig ez megrendezésre kerül, Karácsony indulni fog a főpolgármester-jelölti posztért – mondta.

A kérdésre, hogy részt venne-e a fejlesztési tanács munkájában, amennyiben erre felkérnék, Karácsony magabiztosan válaszolta, hogy

amennyiben elindul, ő lesz Budapest új főpolgármestere, így ő fogja vezetni a fejlesztési tanácsot.

Gál: az LMP nem vesz részt az előválasztáson

Az LMP részéről Gál József önkormányzati képviselő nyilatkozott, aki szerint az idejétmúlt, hetvenes évekbeli elveket valló városvezetés helyett friss, fiatalos, modern szemléletű városvezetésre van szükség, ami érti a fiatalok és a városlakók igényeit és képes rájuk reagálni.

A belvárosban autópályák helyett kerékpárutakra és sétálóutcákra, a fakivágások helyett zöldítésre, a hajléktalanok zaklatása helyett szociális ellátórendszerre és bérlakásprogramra van szükség.

Pályakezdési programmal kell támogatni a fiatalokat, és az új városvezetésnek értenie kell a XXI. századot.

Meglátása szerint Budapest nem szabad, hogy a vállalkozók fejőstehene legyen, és Karácsonyhoz hasonlóan úgy gondolja, a beruházásoknak a városlakók érdekeit kell szolgálniuk. Elvetette ugyanakkor a fejlesztési tanács ötletét, mivel múltszázadi gondolatnak tartja – ehelyett részvételi költségvetésre és népszavazásra van szükség, hogy a város lakóinak beleszólásuk legyen az őket érintő ügyekbe.

Úgy látja, a múlt század a Városházán legalább 2019-ig fog tartani, de utána remélhetőleg elkezdődik a huszonegyedik század.

Újságírói kérdésre kifejtette, pártja előválasztáson nem kíván részt venni, mivel előválasztásokat értékközösségen alapuló pártcsaládokban szoktak tartani – az LMP pedig jelenleg nem lát olyan pártot, mellyel ezt vállalni tudná. A párt és a Jobbik kapcsolatát Gál nem kommentálta.