Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bár kinevezték Trump főbírójelöltjét, a #metoo mozgalom szerint Christine Blasey Ford kiállása mégsem volt hiábavaló

Ez a cikk több mint 5 éves.

Bár az Egyesült Államok szenátusa megszavazta Brett Kavanaugh főbírói kinevezését, a #metoo mozgalom vezetői szerint mégsem volt hiábavaló, hogy a férfit szexuális zaklatással vádoló Christine Blasey Ford megosztotta történetét a nyilvánossággal.

A szexuális zaklatás és erőszak ellen fellépő mozgalom vezetői nyílt levélben köszönték meg a kaliforniai pszichológusprofesszor bátorságát. A mozgalom honlapján szerdán közzétett levélben Tarana Burke, a mozgalom elindítója, Amanda de Cadenet, Glennon Doyle, Tracee Ellis Ross és America Ferrera azt írják, Ford vallomásának hatása sokkal mélyebbre megy annál, hogy ki is ül a Legfelső Bíróságban:

„Megmutattad a figyelmen kívül hagyott embereknek, hogyan is néz ki a bátorság. (…) Emlékeztettél bennünk arra, hogy nem vagyunk sem erőtlenek, sem magányosak, mert miénk az igazság – és itt vagyunk egymásnak.

Áldozatod nem volt hiábavaló. Hozzád hasonlóan továbbra is ki fogunk állni magunkért és egymásért. Teljes valónkat fogjuk megmutatni – a fájdalmunkkal, félelmünkkel és dühünkkel együtt –, szembe fogunk állni a hatalommal és ki fogjuk mondani az igazságot. Még ha reszketünk is: el fogjuk mondani a történeteinket.”

Christine Blasey Ford szeptember 27-én eskü alatt tett vallomást a szenátus jogi bizottsága előtt, amelyben elmesélte, hogyan zaklatta őt szexuálisan Brett Kavanaugh a középiskolai éveik idején. Ford vallomásával kapcsolatban még a Donald Trump pártjához tartozó szenátorok is azt mondták: megindító és hiteles volt.

Ford évtizedekig csak pszichológusával és férjével osztotta meg történetét, azután állt a nyilvánosság elé, hogy Trump bejelentette, Kavanaugh-t jelöli az ország legbefolyásosabb intézményébe, életre szóló megbízással. Ford után két másik nő is szexuális zaklatással vádolta meg a főbírójelöltet.

A szenátusi meghallgatáson Kavanugh felháborodottan tagadta a vádakat, és politikai hajtóvadászatot emlegetett, amelyet állítása szerint az ellenzéki Demokrata Párt indított el. A csöppet sem ellentmondásos szereplése után – mely erős kontrasztban állt Ford szelíd stílusával – az amerikai jogászszövetség és egy korábbi főbíró is nyilatkozatot adott ki Kavanaugh kinevezése ellen.

Egy egy hetes FBI-nyomozás után – mely az érintettek kihallgatása nélkül, nagyon szűk mandátum birtokában nem erősítette meg Ford kijelentéseit – a republikánusok megszavazták Kavanaugh kinevezését, aki nem sokkal később le is tette a főbírói esküt.

A #metoo mozgalom vezéralakjai szerint Ford vallomása megmutatta, milyen az a hősiesség, amelyben nem csak hihetnek az emberek, de amilyenné válhatnak is. Elmondásuk szerint a mostani generációk megtalálhatták benne

„azt a heroizmust, amely nem kapzsiságon, egoizmuson, erőszakon és haszonleső nacionalizmuson alapszik, hanem igazságon, sebezhetőségen és a bátorságon, hogy feláldozzuk saját biztonságunkat a közös jóért.”