Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Súlyos az orvoshiány a kisebb városokban: van olyan osztály, ahol egyetlen orvos dolgozik

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nem kevesebb mint 9 szakorvost tudna azonnal felvenni a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház – írja a Boon.hu. Keresnek például a csecsemő- és gyermekosztályra osztályvezető főorvost, sürgősségi szakorvost, pszichiátriai rehabilitációs szakorvost, de belgyógyász szakorvos pályázatát is várják. És nem csak orvosra van szükség, a pszichiátriai osztályra például osztályvezető főnővért is várnak.

A Boon.hu megkereste a kórház megbízott főigazgatóját, dr. Kovács Lajost, akitől szerették volna megtudni, hogy összesen hány szakorvost és szakápolót tudna felvenni az intézmény, és hogy a hiány okoz-e fennakadást a működésben.

A következő választ kapták:

„A fenntartónk a feltett kérdéseire az alábbi válaszadáshoz járult hozzá. Tájékoztatjuk, egyben felhívjuk a figyelmét arra, hogy egy pozíció betöltetlensége nem jelent ellátatlanságot! Intézményünk megfelelő számú szakdolgozóval biztosítja a zökkenőmentes és biztonságos betegellátást.”

Arra azonban a lap felhívja a figyelmet, hogy nem lehet könnyű zökkenőmentesen ellátni a betegeket, amikor az a kórház honlapjáról is kiderül, hogy vannak olyan osztályok, ahol csupán egyetlen orvos dolgozik (például a csecsemő- és gyermekosztályon, a krónikus belgyógyászaton és a sürgősségin is)). További kérdéseikre ezzel kapcsolatban a kórház vezetője mindössze annyit válaszolt, hogy a fenntartó által engedélyezett válaszon kívül nem mondhat mást, illetve megerősítette, hogy az ellátás és a működés megoldott az intézményben.

A sátoraljaújhelyi intézmény helyzete azonban nem egyedülálló.

Csak a mai napon (tehát szeptember 30-án) közel 250 különböző orvost keresnek az ország legkülönbözőbb pontjaira a közalkalmazotti állásportálon. Mai napi jelentkezési határidővel a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház 12(!) különböző szakorvost keres, köztük sebészt, belgyógyászt, szülész-nőgyógyászt és általános orvost is.

A KSH adatai szerint az egészségügyi ágazatban a munkaerőhiány egyre súlyosabb – az éves adatsorok alapján (bár ebbe az egészségügy mellett egy másik, szintén kritikus állapotban lévő szegmenst, a szociális ellátást is bevonják) idén április és június között már 7.811 betöltetlen állást regisztráltak, míg egy évvel korábban ugyanebben az időszakban 7.028 üres álláshely volt az országban.

Az orvoshiány több okra vezethető vissza, ezek közül az egyik az, hogy kevés fiatal lép be a pályára, miközben egyre többen vonulnak nyugdíjba. Emellett azonban továbbra is magas az elvándorlók száma, illetve sokan bár az országot nem hagyják el, de pályát váltanak, és elhagyják a szakmát.

Az elmúlt időszak vészjelzései (mint például a Honvédkórház vagy az ajkai kórház esete) ellenére azonban a magyar állam továbbra is keveset és rosszul költ az egészségügyre, és bár minden egyes hasonló botrány esetén kiállnak, és elmondják, hogy valójában minden rendben van, a valóság nagyon más képet mutat. Ami végső soron a betegek gyógyulását kockáztatja.

via Boon.hu