Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már szeptemberben halálos áldozatot követelt a fagy

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Magyar Szociális Fórum (MSZF) értesülése szerint már szeptemberben halálos áldozatot követeltek ez első idei ősz mínuszok. A szeptember végi éjszakai kemény hidegek következtében egy ember kihűlt a szabad ég alatt, akit már nem tudtak megmenteni.

A szervezet közleményéből kiderül  – amit korábban mi is megírtunk –, hogy a fagyhalál 2017-2018-as fűtési szezon alatt kétszáz áldozatot szedett. 2005-2018 között 3063-an haltak meg hypothermiában, a rendszerváltás (1990) óta pedig több mint 8 ezren.  Ezt az adatot csak az után adta ki a magyar állam, hogy a bíróság a Város Mindenkié (AVM) társadalmi szervezet keresetére a bíróság kötelezte erre. Az egy évvel korábbi adatokat, még csak most nyárra sikerült kiperelni a rendőrségtől .

Az MSZF-t a kormány 190 áldozatról tájékoztatta. Ők a vonatkozó időszakban 203 esetről értesültek, míg a Központi Statisztikai Hivatal (a legutóbbi kutatásai alapján) 2016-ban 238 esetről tudott beszámolni.

Értesülésük szerint azokat az embereket, akik kényszerhelyzetük miatt gallyat és fát loptak azért, hogy befűthessenek, börtönbüntetéssel sújtották.

A szervezet egyébként írásos kérdést intézett a Miniszterelnökséget vezető miniszternek Gulyás Gergelynek, hogy vállal-e felelősséget a kormány az utóbbi években keletkezett tömeges életvesztésért, ha nem, kit tart felelősnek érte.

A kormányt a kihűléssel kapcsolatban többször is kérdezték már. Februárban az MSZP-s Korózs Lajos intézett írásbeli kérdését Balog Zoltánnak, aki helyett  Rétvári Bence államtitkár válaszolt, de ő a kérdést inkább kikerülte. De Lázár János sem volt hajlandó számokat mondani a fagyhalálban elhunytakról. Szerinte egyébként nem az állam dolga a halálra fagyó emberek segítése.

A hetedik Alaptörvény-módosításba idén júniusban került bele a „közterület életvitelszerű használatának” tilalma. Ezt az AVM keményen bírálta, mert szerintük a lakáspolitika kialakításával, egy kiterjedt szociális bérlakás-rendszerrel és érdemi lakhatási támogatásokkal meg lehet akadályozni a hajléktalanná válást.

A kihűlésben elhunytak négyötöde a saját otthonában hunyt el. Ma Magyarországon minden 500. elhunyt a fagyhalál áldozata és 700 ezer ember nem tudja anyagi okok miatt megfelelően melegen tartani az otthonát.

(mszfszk.hu)