Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Olyan lesz a fogadjisten, amilyen az adjonisten” – Orbán magánrepülőzésén próbálhatják ki az új magánéleti törvényt?

Ez a cikk több mint 5 éves.

Július elején jelent meg a Mércén egy fotó, amelyen Felcsút ex-polgármestere, Orbán Viktor jóbarátja, a nemzet gázszerelője, azaz Mészáros Lőrinc az olaszországi Ischia-i kikötőben egy luxusjacht fedélzetén tartózkodik.

Az Átlátszó nyáron heteken át követte a képen szereplő Lady Mrd nevet viselő luxusjacht mozgását, ami – mint kiderült – többször keresztezte egy Ausztriában bejegyzett magánrepülőgép útjait: a lap által megvizsgált hivatalos hajózási és repülési nyilvántartások adatai szerint a magánrepülő többször ment Budapestről éppen oda, ahol a luxusjacht is tartózkodott éppen akkor.

Az Átlátszónak augusztus 17-én sikerült drónvideót készítenie a Lady Mrd-ről, a fedélzeten tartózkodott többek között Homolya Róbert MÁV-elnök, Szíjj László üzletember, aki több vállalkozásban is üzlettársa Mészáros Lőrincnek és Kovács Ernő kormánymegbízott.

Egy kikötői kamera pedig arról tanúskodik, hogy a repülőtérről több alkalommal is egy fekete kisbusz szállított utasokat a Rijeka-i kikötőben horgonyzó jachthoz, az egyik ilyen alkalommal egy Mészáros Lőrinchez kísértetiesen hasonlító férfi és kísérete is kiszállt az autóból.

Ami a Garancsi Itvánhoz köthető repülőt illeti, augusztusban a K-Monitor blogja kiszúrta, hogy Orbán Viktort is elrepítette a a Vidi Európa Liga-mérkőzésére Bulgáriába, legutóbb pedig Londonban landolt, ahol épp nemzetközi labdarúgóliga zajlott. Az évad legszebb góljáért járó Puskás-díj átadásán jelen volt Mészáros Lőrinc, a Felcsút klubelnöke is.

A kormány egyből védekező pozícióba állt: először Hollik István közölte, hogy

a miniszterelnök nem tehet arról, hogy a barátja (Garancsi) sikeres üzletember lett, az pedig barátjaként teljesen természetes, hogy a magénrepülőjén utaztaja focimeccsre.

Majd Gulyás Gergely folytatta, aki szerint nem összeférhetetlen, hogy Orbán Viktor egy állami közbeszerzéseket nyerő vállalkozó magán-luxusgépén repült, ugyanis a miniszterelnök nem képviselői minőségére tekintettel kapta ezeket a juttatásokat, és mindez nem érte el az országgyűlési törvényben rögzített határértéket.

Mint ismeretes, az országgyűlési törvény azt írja elő a képviselőknek, hogy nem fogadhatnak el olyan ajándékot vagy ingyenes juttatást, amelyért, ha pénzt kellene fizetniük érte, meghaladja a képviselő fizetésének a mértékét.

Ma pedig maga Orbán Viktor is megszólalt az ügyben, a védekező állás pedig igencsak átbillent támadóba: szerinte az Átlátszó cikke lejáratás:

„ha egy ilyen egyértelmű közvélemény alakul ki egy országban, akkor egy kormány nem maradhat adós, mi nem ijedhetünk meg. Vannak európai országok, nem nevezem meg őket, ahol olyan közállapotok vannak (…), ahol a politikusok nem nagyon merik az emberek véleményét képviselni, ránk ez nem jellemző, és ha bennünket megtámadnak, abban mindenki biztos lehet, hogy megfelelő súllyal fogunk válaszolni, nem csak a magunk érdekében, bár mi is emberből vagyunk, de nemcsak a saját, személyes becsületünk miatt – bár az is fontos –, hanem az ország érdekében.”

„Tehát világossá kell tenni, hogy ha valaki idesuhint, akkor arra számíthat, hogy olyan lesz a fogadjisten, amilyen az adjonisten. Mi nem támadunk meg senkit, mi nem akarunk rákényszeríteni senkire semmit, mi nem mondunk senkiről rosszat, mi nem szapulunk, mi fölöslegesen nem kritizálunk senkit, nem akarjuk megmondani, hogy mit csináljanak, hogy éljenek, hogy döntsenek, de amikor ezt akarják velünk szemben megtenni, akkor mi a függetlenségünket, a magyar emberek felfogását mindig meg fogjuk védeni”

– mondta a miniszterelnök a Kossuth rádióban.

Nem tudhatjuk, milyen módon fog „válaszolni” a NER, egy lehetőség azonban biztosan van a kezükben: a 7. Alaptörvény-módosítás része volt többek közt a magánélet védelméről szóló törvény módosítása is. Az új törvény szerint innentől magukkal a közszereplőkkel kapcsolatos tartalmak is korlátozhatók lesznek majd, ha az nem közügy – ilyen lehet például Semjén rénszarvas vadászata, Rogán helikopterezése, a NER-lovagok jachtozása vagy Orbán magánrepülőzése.

Persze kérdéses, hogy az új törvény hogyan fog beépülni a bírói gyakorlatba, és az is  kérdéses, hogy maguk a bírók mit tekintenek majd közügynek, illetve kit milyen helyzetben nyilvánítanak közszereplőnek vagy magánszemélynek.

És bár a luxusjachtozás és magánrepülőzés esetében mindenképp több mint gyanús, hogy a mi adóforintjainkból is szórakoztak a rajtuk utazók, ez az összefüggés jogilag nehezen levezethető.

A G7-nek nyilatkozó adatjogász szerint jogi értelemben az Átlátszó által végzett paparazzi tevékenység indokolhatóságához sokkal inkább azt lehet szükséges bizonyítani, hogy amit látunk, az kevésbé a magánügyek, mintsem a közügyek kiteregetése.

És ha Mészáros Lőrinc a NER-elittel karöltve azt mondja, a szabadidejét töltötte a luxusjachton, Orbán Viktor pedig állítja, hogy magánemberként repült a közbeszerzéseket sorozatosan elnyerő barátjának magánrepülőjén, akkor a róluk készített felvételek jogilag aggályosak lehetnek.

A G7 információi szerint az Átlátszónál tisztában vannak vele, hogy a magánélet védelméről szóló törvény úgy is értelmezhető, hogy az közéleti relevancia esetén is megtiltja a magánélet körébe tartozó információk közzétételét, de úgy gondolják, per esetén az Alkotmánybíróságon vagy az Emberi Jogok Európai Bíróságán nyerhetnek.

Címlapkép: MTI Fotó, Koszticsák Szilárd

Címlapkép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd