Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás Gergely szerint sem erkölcsi, sem törvényességi szempontból nem aggályos Orbán Viktor luxusrepülése

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Kormányinfón kérdezte Gulyás Gergelyt az RTL Orbán luxusgépes utazásáról. A tévéadó azt szerette volna tudni, hogy a miniszterelnökséget vezető miniszter nem tartja-e összeférhetetlennek azt, hogy Orbán Viktor egy állami közbeszerzéseket nyerő vállalkozó magán-luxusgépén repült?

Mint ismeretes, az országgyűlési törvény azt írja elő a képviselőknek, hogy nem fogadhatnak el olyan ajándékot vagy ingyenes juttatást, amelyért, ha pénzt kellene fizetniük érte, meghaladja a képviselő fizetésének a mértékét.

Gulyás Gergely szerint jogilag nonszenszek ezek a vádak, Orbán Viktor nem képviselői minőségére tekintettel kapta ezeket a juttatásokat, és mindez nem érte el az országgyűlési törvényben rögzített határértéket.

Gulyás kicsit bele is zavarodott a válaszba, mert előbb azt mondta, Garancsié a luxusrepülőgép, majd az RTL kérdésére helyesbített, hogy bérelt gépről van szó.

Arra a kérdésre, hogy volt-e több út is, amikor Orbán igénybe vette ezt a gépet, például amikor a focivébére ment, Gulyás azt válaszolta, nem tudja, de a focivébé szerinte nem magánesemény volt, hiszen ott Orbán Viktor találkozott Vlagyimir Putyin elnökkel is.

Gulyás kérdésre azt is elmondta, nem tartja erkölcsileg sem aggályosnak a repülést, hiszen szerinte Orbán Viktor nem nyaralni ment, hanem egy fontos magyar sporteseményre képviselni Magyarországot.

Szerinte életszerűtlen, hogy üzletileg fontos lenne egy ilyen út. Arra, hogy 10 évvel ezelőtt lemondott egy SZDSZ-es államtitkár, amikor egy üzletemberrel utazott együtt egy focimeccsre, azt mondta, más a helyzet Orbán Viktornál, mert ő az országot is képviseli a fontos sporteseményeken.

Gulyás felvetései persze vitathatók. Ha ugyanis Orbán Viktor többször is igénybe vette ezt a luxusrepülőt, akkor bizonyosan meghaladta az utazások értéke az országgyűlési törvényben a törvényességhez megjelölt értéket, míg a törvény azt is előírja, hogy vagyonnyilatkozatába akkor is be kell írni ezeket, ha azok értéke meghaladja a havi juttatás tizenkettedét:

87. § (1) *  A képviselő képviselői megbízatásával összefüggésben nem fogadhat el olyan ajándékot vagy más ingyenes juttatást, amely a 104. § (1) bekezdése szerinti képviselői tiszteletdíj egyhavi összegét meghaladja. A 104. § (1) bekezdés szerinti képviselői tiszteletdíj 1/12-ed részének megfelelő értékhatárt meghaladó értékű ajándékokról és ingyenes juttatásokról a képviselő – a vagyonnyilatkozata részeként – kimutatást köteles vezetni.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt korlátozás nem vonatkozik a képviselőnek az Országgyűléstől, saját pártjától vagy képviselőcsoportjától, a pártok működését segítő tudományos, ismeretterjesztő, kutatási, oktatási tevékenységet végző alapítványtól, a képviselői munkájának ellátásához szükséges vagy azzal szoros összefüggésben lévő juttatásokra és ingyenes használatba kapott dolgokra. E juttatásokról és ingyenes használatba kapott dolgokról a képviselő – a vagyonnyilatkozata részeként – kimutatást köteles vezetni. Az ingyenesen használatba kapott dolgok a megbízatás megszűnését követően nem kerülhetnek ingyenesen a képviselő vagy a Polgári Törvénykönyv szerinti közeli hozzátartozója (a továbbiakban: közeli hozzátartozó) tulajdonába vagy további használatába.

Persze az is kérdéses, hogy a focimeccsekre látogatás mennyiben tartozik Orbán Viktor képviselői munkájához.