Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Józsefváros most éjszakára záratná be Budapest egyik baloldali mozgalmi központját

Józsefváros önkormányzata jó ideje elszántan próbálja bezáratni a baloldali és civil programkínálatáról is ismert Aurórát és Auróra Kert közösségi teret. Legutóbb júliusban döntött úgy az önkormányzat, hogy bezáratja a helyet „kereskedelmi tevékenység megkezdésére és folytatására vonatkozó engedély” hiányára hivatkozva, de éppenséggel csak a az Aurórát és az azt üzemeltető Marom Klub Kft.-nek felejtett el hivatalos értesítést küldeni a döntésről, aminek egyébként semmilyen jogalapja nem volt, a szórakozóhelynek ugyanis érvényes szerződése és működési engedélye van.

Az Auróra azóta is működik, ma azonban az önkormányzat honlapja szerint „Az Auróra Kioszk környezetében található öt társasház több mint 200 lakójának kezdeményezése alapján, a vonatkozó szabályozás rendelkezéseinek megfelelően, Józsefváros jegyzője a mai napon visszavonta az Auróra Kioszk éjszakai nyitvatartási engedélyét”.

„Kérelmük szerint az Auróra utca 11. szám alatt üzemeltetett Auróra Kioszk zavaró működésével évek óta megfosztja a környezetben lévő társasházak tulajdonosait az éjszakai pihenés, az alvás és regenerálódás lehetőségétől. A kezdeményező társasházak tulajdonosai mostanra végleg megelégelték a programokra nagy számban járó vendégek által keltett hangzavart, hangoskodást, az alkohol hatására gátlásaiktól megszabadult fiatalok randalírozását, utcai ordítozását, amelyek miatt lehetetlenné válik az éjszakai pihenésük.”

– írja a jozsefvaros.hu

A Hatósági Ügyosztály munkatársai a mai napon a helyszínen kézbesítették – állítja az önkormányzat sajtóirodája. Ezúttal kivételesen tényleg meg is érkezett a hivatalos értesítés, bár az Auróra munkatársai a PestiSrácok „Újabb csapás Soros forradalmáraira: éjszakára be kell zárni az Auróra drogtanyát” című remek cikkből tudták meg, hogy este 10 és reggel 6 óra között be kell zárniuk a helyet, azt ugyanis előbb megírták, mint ahogy a levél landolt náluk.

Egy hete az önkormányzat egyébként ajánlatot tett az Aurórára, amit a hely természetesen elutasított. Az Auróra munkatársai szerint nem valószínű, hogy az önkormányzatnak szüksége lenne az ingatlanra, a cél sokkal inkább az, hogy bezárjon.

„Ha megpróbáljuk megfejteni az önkormányzat valós motivációit, ismét csak találgatni tudunk, reméljük, sohasem vetemednének arra, hogy elhallgattassák azokat, akik nem értenek egyet velük.” – írták közleményükben.

A mai események előtt néhány órával pedig nyílt levélben állt ki az Auróra mellett a Marom Europe nemzetközi zsidó ifjúsági szervezet brit csoportja, akik felszólították Jeremy Hunt brit külügyminisztert, hogy tárgyaljon a Marom Budapestet és közösségi terét, a budapesti Aurórát támadó intézkedésekről a magyar külügyminiszterrel, Szijjártó Péterrel. A levelet több mint száz fiatal brit zsidó aláírta.

„Fiatal brit zsidókként elborzaszt minket, hogy a testvérszervezetünket és zsidó közösségünket ilyen támadások érik a magyar hatóságok és a magyar kormány részéről. Nyilvánvaló, hogy a támadások összefüggnek az Orbán által kultivált előítélet kultúrájának. Tavaly szélsőjobboldali aktivisták Soros-ellenes szlogenekkel csúfították el az Auróra épületét” – írják a levélben.

Amint az Auróra reagál az önkormányzat lépésére, frissítjük a cikket.

FRISSÍTÉS:

Az Auróra fellebbez a határozat ellen, ameddig nem születik jogerős döntés, a szokásos nyitva tartási időben várják a vendégeket.

„Tudomásunk szerint a kormánypárti médiában rendszeresen megjelenő hamis állításokra hivatkozva az Önkormányzat egyik munkatársa gyűjtött rendszeresen aláírásokat a lakóktól a nyitva tartási engedélyünk visszavonására. Véleményünk szerint ezzel többszörösen megsértette a jó hírnévhez való jogunkat. 

– írják.

Az Auróra fennállása óta mindent megtesz azért, hogy a környék lakóit ne zavarja, minden nagyobb éjszakai eseménynél egy biztonsági őr ügyel a rendre, a pultosok pedig rendszeresen emlékzetetik a cendégeket, hogy közterületen ne fogyasszanak alkoholt, illetve ne dohányozzanak a házak előtt.

Az önkormányzat legutóbbi vételi szándékával kapcsolatban azt írják,

„(…) elfogadhatatlannak tartjuk ezt a diszkriminatív és kizárólag politikai erőfitogtatásként értelmezhető eljárást.

Ha a hatóságok mégis visszavonnák a hely éjszakai nyitva tartási engedélyét, a programokat továbbra is megtartják majd, a további fennmaradásukhoz pedig a közösség segítségét kérik majd.

Címlapkép: Auróra/Facebook