Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ez lesz a Mérce ősze

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nyár elején jelentkeztünk utoljára, hogy elmondjuk, hogyan is áll a Mérce, mik a terveink, és mit valósítottunk meg a korábbiakból. Itt az ideje, hogy ismét beszámoljunk az aktuális helyzetünkről és a legfontosabb újdonságokról.

Először is: továbbra is köszönjük a támogatásotokat. Nélkületek nem tudna működni a Mérce, hiszen mi nem reklámokból és nem is nagytőkések pénzéből, hanem 100%-ban az olvasók támogatásából működünk, ezzel is biztosítva a függetlenségünket.

Külön is szeretnénk megköszönni a támogatást annak a 495 embernek, akik először a Mérce történetében éltek a lehetőséggel, és nekünk adták adójuk egy százalékát.

Így 3 millió 100 ezer forinttal gazdagodtunk, ami, ahogy lentebb is olvashatjátok, nélkülözhetetlen a túlélésünkhöz. Ez elsőre nagyon jó szám, és reméljük, jövőre még többen választotok minket, és adjátok nekünk adótok egy százalékát.
Az elmúlt 3 hónapban sem pihentünk: próbáljuk véghezvinni azokat a fejlesztéseket, amiket megígértünk, és emellett a napi tartalomgyártásban is emelni a színvonalat. Talán ti is érzékeltétek ezt a nyári kilakoltatásokról szóló közvetítéseinkben, a Hír Tv bezárása vagy a Sargentini-jelentés kapcsán írt cikkeinkben. De elsőként számoltunk be a józsefvárosi, a tiszavasvári vagy az érpataki választás eredményeiről is, miközben szerencsére egyre több interjú, riport, jó publicisztika és videós anyag is megjelenik a Mércén.

De nézzük részletesen, hogy is áll most a Mérce!

Látogatottság

A választások környéki nagy bumm után teljesen természetesen kicsit csökkent a Mérce látogatottsága, de ha azt a két hónapot leszámítjuk, folyamatos növekedést látunk. Ha folytatódik ez a tendencia, akkor év végére annyi olvasónk lehet havonta, mint az áprilisi hónapban, amikor mindenki kiemelten figyelt a politikára.

Szeptemberre például a Mérce indulása utáni első teljes hónap, a tavaly novemberi látogatottság dupláját fogjuk elérni. Persze ez még mindig jóval kisebb, mint a nagy portáloké, de egy csak politikával foglalkozó médiához képest kezdenek jók lenni a számaink. Úgyhogy nagyon köszönjük, hogy egyre többen olvastok minket!

Gyakornoki program

Augusztusban indult az újabb gyakornoki programunk első köre. Biztos találkoztatok már Berke Regina, Orbán Attila, Kiss Soma Ábrahám vagy Czékmán Bendegúz cikkeivel. Ők a gyakornokaink ebben a három hónapban. Reméljük, az anyagi helyzetünk megengedi majd, hogy közülük egy vagy több embert valamilyen formában tovább foglalkoztassunk. Addig is fogadjátok szeretettel a cikkeiket!

Publicisztika rovat

Ahogy ígértük, október elején indul újra a véleményrovatunk, A Mérce. Tervünk az, hogy napi egy aktuális, Magyarország és a világ közéleti történéseit feldolgozó publicisztikával készülünk, két hetes bontásban. Azaz csaknem 14 szerzővel, akik között lesznek ismerős nevek a Mérce olvasóinak, de új, izgalmas publicisták írásaival is találkozhattok majd.

Videórovat

A Mérce videórovata a nyár vége felé indult el. Még döcögnek a folyamatok (eddigi videóinkat itt találjátok: iratkozzatok is fel a YouTube csatornánkra), de reméljük, be tudunk arra állni első körben, hogy kéthetente egy-egy szociális témában készített videóval vigyünk kicsit közelebb titeket a „magyar valósághoz”. Vannak távlati terveink is, de erről majd később!

Nagy cikkek

Talán ti is észrevettétek, hogy szeptember elejétől egyre több mélyebb anyag van a Mércén, a hírek mellett ezeket a szövegeket nevezzük mi „nagy cikkeknek”. Próbáljuk ezt az ütemet tartani, több riportot, interjút, elemzést készíteni. Nyilván ez a leginkább költségigényes műfaj.

A mostani növekedést belső struktúraátalakítással tudtuk meglépni, de az ilyen cikkek számának növekedése egyértelműen a későbbi pénzügyi helyzetünktől függ majd. Szeretnénk ugyanis több interjút és többi vidéki történetet bemutatni, de ez csak a ti támogatásokkal lehetséges.

Szabad Október

Idén már harmadszorra szervezzük meg a Szabad Október fesztivált –ismét a Gólyával közösen, és ezúttal a Közélet Iskolája nélkül –, amely az 1918-as és az 1956-os forradalomból kiindulva próbál reflektálni a 20. századi történelemre, és ezen belül a 20. század baloldalának történetére.

Sok izgalmas témát fogunk feldolgozni ‘56, az őszirózsás forradalom, a magyar munkásmozgalom története kapcsán. Erről nemsokára olvashattok majd többet. Néhány napja írtunk arról, hogy itt is számítunk a közreműködésetekre: várjuk a pályázatokat egy baloldali arcképcsarnokba (katt ide a részletekért)!

Olvasói felmérés

Még augusztusban hirdettük meg az olvasói felmérésünket, és mivel több mint kétezren töltöttétek ki 10 nap alatt, ezért itt nem várt nehézségekbe ütköztünk. Egyelőre egyszerűen nincs elég erőforrásunk a többi meló mellett feldolgozni a bejött válaszokat. De tervezzük, hogy másokat is bevonjunk a kiértékelésbe, ami azonban sajnos csúszik ezért pár hetet. Az eredményeket természetesen majd ismertetjük itt a Mércén.

Előzetesen azért annyit elmondunk, hogy a válaszadók pártpreferenciái alapján a Mérce olvasói közül a legtöbben az MSZP-Párbeszédre és az LMP-re szavaztak áprilisban, jelenleg pedig a Mérce olvasóinak több mint a fele nem tudná, kire szavazzon, vagy nem szavazna.

Ennyit elöljáróban, és néhány héten belül jelentkezünk a részletes eredményekkel.

Informatikai fejlesztések

Ez talán a legizgalmasabb fejezete a  következő időszaknak. Folyamatosak az apró fejlesztések a Mércén Füzessi Károly jóvoltából, de ezek többsége kifelé kevésbé látszik. A következő időszakban viszont főleg olyan fejlesztésekre koncentrálunk, amelyeket ti is észre fogtok venni.

Bár azt gondoljuk, a magyar médiában talán mi különítjük el legjobban a hír- és véleménycikkeket (legalábbis biztos, hogy az élmezőnybe vagyunk), ezt szeretnénk tovább erősíteni, sőt azon fogunk dolgozni, hogy ez már a közösségi média megosztásokban is látszódjon.

A következő hónapokban szeretnénk felépíteni a Mérce főoldalát is.

Biztos, hogy lesz egy naptár majd a főoldalon, ahol a számunkra fontos eseményeket tudjuk nektek majd bemutatni. Lesz egy kiemelt rész, ahol a publicisztika szerzőink legutóbbi műveit láthatjátok majd, és akarunk egy olyan részt is, ahol fontos témákat, cikkeket tudunk még jobban kiemelni. De ezeken kívül is remélhetőleg számos új fejlesztést tudunk majd nektek mutatni a következő hónapokban.

Pénzügyi helyzetünk

Stabilan instabil – leginkább így lehetne összefoglalni azt, hogy áll most a Mérce. A fentiekből ti is láthatjátok, hogy nagyjából minden fejlesztés plusz erőforrásokba, tehát (többnyire) pénzbe kerül.

A Mérce most havonta kicsivel kevesebb mint 3 millió forintot költ el, a bevételünk pedig ennél százezrekkel kisebb, a tartalékunkat éljük fel folyamatosan, azaz menekülünk előre, hogy egyre jobb lapot csináljunk.

Jelenleg készpénzben kevesebb mint 3 hónapnyi pénz áll a Mérce rendelkezésére. Tehát ha mostantól nem jönne be új adomány, akkor 2019 első napján lehúznánk a rolót.

Az idénre tervezett 33 millió forintos bevételből még 7 millió forint hiányzik, ha csak ennyi jön be az év hátralévő három hónapjában, az azt jelenti, hogy marad annyi tartalékunk, amivel kihúzzuk februárig.

De mi abban reménykedünk, hogy ennél több fog bejönni az év hátralévő részében, és tovább tudjuk húzni februárnál (eddig minden ilyen alkalommal több jött be, és tovább húztuk, ezért reméljük, így lesz most is). Persze ehhez az is kéne, hogy megnőjön azoknak a száma, akik rendszeresen támogatják a Mércét, hiszen ez az a bázis, amire igazán tudunk építkezni.

Úgyhogy ismét főképp és mindenekelőtt azt kérjük, támogassatok minket havi, rendszeres 2-3-5 ezer forint átutalással, ha megengedhetitek magatoknak: hogy ne csak februárig maradjon fent a Mérce, hogy folytathassuk és fejlődhessünk.