Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ez lesz a Mérce következő fél éve

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Mérce nagyjából félévről-félévre tervezi a munkáját. Ez azt jelenti, hogy félévente elvonulunk pár napra a munkatársakkal, és megpróbáljuk feloldani azokat a stratégiai dilemmákat, amelyek felvetődnek bennünk a munka során, és a felmerülő működésbeli problémákon is dolgozunk. A legutóbbi hétvégén is egy ilyen elvonuláson volt a csapat, és úgy gondoltuk, beszámolunk erről.

fotó: Füzessi Károly

De először is, mi a Mérce? Igazából ezt sose fejtettük ki, és talán azért, mert ennyire tisztán eddig nem is tudtuk leírni, mint most.

  • A Mérce egy olyan közösségi alapokon működő baloldali újság, amely az olvasók támogatásából tartja fenn magát. Nem termel profitot, minden bevételét visszaforgatja a saját működésére és növekedésére.
  • A Mérce baloldali lap, mert témái és véleménycikkei baloldali alapokon születnek. A Mérce számára fontos a szabadság, az egyenlőség és a testvériség szellemének képviselete, a hatalom, és a magyarországi illetve globális rendszerek által a társadalom perifériájára szorított csoportok hangjának megjelenítése. A Mérce ezért kitüntetetten foglalkozik a dolgozók, a szegénységben élők és a nők helyzetével, a médiarendszer, az oktatás, az egészségügy és a demokrácia állapotával.
  • A Mérce 100%-ban az olvasók támogatásából működik. Ez azt jelenti, hogy a Mércén nincsenek reklámok, nem fogadjuk el pártok vagy hozzájuk köthető háttérintézmények támogatását, és nem állnak mögöttünk oligarchák. Mindezeket a vállalásokat azért tettük, hogy megőrizzük függetlenségünket, hogy mi dönthessük el azt, miről írunk.
  • A Mérce közösségi lap. A Mércét egy egyesület, a Kettős Mérce Blog Egyesület működteti, amelynek tagjai a lap jelenlegi és korábbi szerzői, önkéntesei. A Mércét ezért nem lehet eladni, nem lehet megvásárolni, a Mérce munkájából nem keletkezik profit vagy tőkejövedelem, csak és kizárólag az elvégzett munkáért cserébe kaphat bárki is pénzt a Mérce bevételeiből. A működést alapvetően meghatározó és stratégiai döntéseket a szerkesztőség hozza konszenzussal, a munkát pedig a főszerkesztő és a főszerkesztő-helyettes koordinálja.

Ez az alap, amiből kiindultunk. Az elvonulásunk pedig úgy nézett ki, hogy az első napon közös tudásból, illetve kérdőívekből kinyert információkból összeraktunk egy stratégiai alapot, és ennek alapján határoztuk meg a feladatainkat. A második napon átnéztük a működésünk hiányosságait, hogyan tudnánk javítani a félév során felmerülő problémákon, hova kell plusz erőforrást raknunk, majd a harmadik napon az első két napon felgyűlt feladatokat rangsoroltuk, és határoztunk meg köztük fontossági sorrendet, hogy aztán fejlesztési tervet készíthessünk, amihez a ti támogatásaitoknak hála költségvetést is rendelhettünk.

fotó: Füzessi Károly

A mostani elvonuláson fizetésemelésekről is döntöttünk, így már 4 főre nőtt azoknak a kollégáknak a száma, akik nettó 160 ezer forint feletti javadalmat kapnak Mércés munkájukért. Talán ebből is érzékelhető, nem verünk el minden garast hülyeségekre, és egyikünk se a Mércéből fog meggazdagodni.

Az operatív feladatok átrendezésében most két dologra fókuszáltunk annak érdekében, hogy több nem hír jellegű, nagyobb hozzáadott értékű, több háttérmunkát kívánó olvasmányt írhassunk a jövőben. Főleg a külsős, szerkesztőségen kívüli szerzők bevonására, és az eddigi külsős szerzői kör szélesítésére koncentrálunk. Emellett fejleszteni fogjuk a véleményrovatunkat, azt akarjuk elérni, hogy minden nap egy releváns, a tágabb összefüggéseket megvilágító publicisztikát tudjunk közölni.

Augusztusban újra el fog indulni a gyakornoki programunk, több mint 40 jelentkező közül választhatjuk majd ki azokat a gyakornokokat, akikkel el tudjuk képzelni a közös munkát.

Terveink szerint idén is megrendezzük partnereinkkel a Szabad Október Fesztivált, amellyel egyszerre emlékezünk az 1918-as Őszirózsás forradalomra és első magyar köztársaságra, valamint az ’56-os forradalomra, mint a népuralom legszebb 20. századi magyar megnyilvánulásaira. Ez azért is fontos, mert idén 100 éve kiáltották ki először a köztársaságot Magyarországon, ami egyszerűen nem maradhat megünnepeletlenül.

Elvonuláson a Mérce, a kiskukták szorgosan aprítanak az ebédhez 🙂 #Mérce#ebéd#elvonulás#éhesekvagyunk#lecsó

Mérce (@merce.hu) által megosztott bejegyzés,

Ami újdonság, hogy most már tényleg jön a Mérce videórovata, ami főleg balos és szociális témákkal fog foglalkozni. Az első videókkal már el is készültünk, és itt is van egy külön fejlesztési tervünk: több különböző videós műfajt is ki fogunk próbálni. További újdonság lesz az a naptár, amit a merce.hu-n fogunk létrehozni, és ami a fontos baloldali, kritikai eseményeket gyűjti össze és hirdeti,

hogy ezzel is több találkozási pontot nyújtson nektek, olvasóknak és nekünk, a Mérce szerzőinek is. Ez a naptár az első olyan kezdeményezése lesz a Mércének, amellyel azt akarja segíteni, hogy létrejöjjön egy egymást ismerő emberekből, egymással együttműködő intézményekből álló baloldali közeg Magyarországon.

Végezetül egy új támogatási rendszert akarunk kidolgozni, ami által meg tudjuk teremteni azt, hogy a Mérce mindig remegő anyagi alapjai ténylegesen hosszútávú és stabil működést tegyenek lehetővé.

Ez vár ránk a következő fél évben, és ehhez kérjük a támogatásotokat. Nagy utat tettünk meg eddig, és nagy út áll előttünk, amin nélkületek nem tudunk végigmenni!

Támogasd a Mércét!

Havonta rendszeresen támogatom a Mércét

Egyszeri összeggel támogatom a Mércét

Egyszeri bankkártyás támogatás