Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kik a 20. századi magyar baloldal hősei?

Ez a cikk több mint 5 éves.

A 20. századi magyar történelem két, talán leginkább inspiráló eseménysorozatáról emlékszik meg a Szabad Október Fesztivál, immár harmadik alkalommal, idén a Mérce és a Gólya szervezésében. Az 1956-os és az őszirózsás forradalom történetét szeretnénk feleleveníteni, újra élővé tenni. Különösen azért, mert a két forradalom baloldali eszmeisége már szinte teljesen kikopott az emlékezetünkből, illetve az uralkodó jobboldali kurzus folyamatosan próbálja kisajátítani ezeket az eseményeket. Ennek pedig súlyos következményei vannak: az eltorzított, meghamisított emlékezet könnyen igazol a forradalmak szellemiségével ellentétes, elnyomó rendszereket és intézkedéseket.

A fesztivál szervezőiként idén is az egyik fő célunk, hogy újjáélesszük ezt az emlékezetet, és megpróbáljuk értelmezni a 20. századi magyar történelemnek ezt a két nagyon szép epizódját. Meggyőződésünk, hogy sokat tanulhatunk ezekből a történelmi eseményekből, és ez a tudás inspirációként és tanulságokkal szolgálhat a magyarországi demokratikus baloldali kultúra számára.

Épp ezért az idei fesztivál keretén belül szeretnénk, ha közösen gondolkozhatnánk a történelmi múltunkról, ha feleleveníthetnénk annak elfeledett, elsöpört személyes emlékeit és ha megszemélyesíthetnénk a forradalmak arcait. Ha arra a kérdésre, hogy „Kik a 20. századi magyar baloldal hősei”, közösen kereshetnénk a választ.

Szeretnénk, ha a 20. századi magyar baloldali arcképcsarnokot közösen tölthetnénk meg fényképes és írásos tartalommal, ezért várjuk a ti javaslataitokat, kiállítandó anyagaitokat.

Mutassatok be egy embert, csoportot, szervezetet, akik munkásságukkal inspiráltak titeket, tevékenységükkel aktív hatást gyakoroltak rátok, illetve olyanokat, akikről nem szólnak a történelemkönyvek, pedig méltó helyük lenne az emlékezetünkben. Lehetnek a szabadság harcosai, esetleg teoretikusai, elesettek vagy ma is élők, hétköznapi elfeledett hősök, (déd)nagymamák és (déd)nagypapák – bárkik, akik formálták a 20. század baloldalának sokrétűségét.

A kiválogatott fotókat és azokat kísérő maximum egy oldalas írást az [email protected] e-mail címre várjuk szeptember 30. éjfélig.

Az előre beküldött anyagokat a szervezői csapat fogja válogatni és kiállítani.

Az arcképcsarnok megnyitója október 8-án lesz a Gólya Presszóban (1083, Bókay János utca 34.), maga a kiállítás a fesztivál végéig, október 31-ig nyitvatartási időben látogatható és szabadon kiegészíthető, tehát a megnyitó után is lehet csatlakozni a programhoz.

Címlapkép: wikimedia.org