Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb részletek derültek ki a kafetériarendszer változásairól

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Napi.hu számolt be a Cafeteria Trend Magazin Lurdy Házban tartott konferenciájáról. Itt többek között Fata László kafetériaszakértő, a magazin szerkesztője beszélt arról, milyen változások állnak be a 2019-es évtől – és bár valóban szórakoztató belegondolni abba, vajon mi lebeghetett a döntéshozók szeme előtt, mikor épp a védőoltásokat vagy a gyógyszerkísérletek mellett adható étkeztetést hagyták adómentes kategóriában, aggasztó látni a kedvezményes adózású juttatások köréből kirajzolódó mintázatokat.

A gyakran használt elemek közül kedvezményes adózású maradt ugyanis a SZÉP kártya vendéglátás, szabadidő és szállás alszámlája, valamint évente egyszer az ajándék, a minimálbér tíz százalékát meg nem haladó értékig – afölött a legtöbb juttatáshoz hasonlóan jövedelemként adózik. Adómentes marad emellett a bölcsődei és óvodai szolgáltatás térítése, mellyel a kiskorú gyereket nevelő szülőknek kedvez a szabályozás.

Habár javarészt a SZÉP kártyához tartozó szolgáltatásokról is elmondható, hogy inkább a magasabb társadalmi osztályba tartozók tudják kihasználni a különböző alszámlákra utalt juttatásokat, az új szabályozás alapján adómentes juttatások jelentős része egyértelműen a jobban megfizetett munkakörök vagy magasabb osztályhovatartozás esetén értelmezhetők.

Adómentes juttatásként lesz elszámolható: a kamatmentes munkáltatói lakáshitel, a biztosítás, a számítógép használatba adás, a dolgozó munkaköréhez köthető képzés, a mobiltelefon használat valamint a cég által adott kedvezmények, amikre a Napi a kedvezményes számlacsomagot (bankok, biztosítók) és a wellness-szálló kedvezményt (Mészáros Lőrinc) hozza fel példaként.

Magyarán azon munkavállalók számára tudnak a cégek kedvezményes támogatást nyújtani, akiknek céges számítógépük, mobiljuk, lakáshitelük és biztosításuk van, emellett rendszeresen küldik őket továbbképzésekre.

Nem szabad megfeledkeznünk az egészségpénztári adományról sem, melyre húsz százalékos adójóváírás kérhető – tehát minél nagyobb az adóalap, annál nagyobb értékű a támogatás, miközben az önkéntes egészségpénztárakat sem jellemzően az alsóbb társadalmi és jövedelmi osztályokba tartozók szokták igénybe venni.

Mindazonáltal a változtatás egyik leginkább felháborító részlete, hogy

miközben a például parizeres zsemlére fordítható Erzsébet-utalvány kedvezménye megszűnik, új elemként jelenik meg a támogatott juttatások között a svédasztalos étkeztetés,

ami nem valószínű, hogy elterjedne a fennmaradásukért küzdő kis- és középvállalkozások körében, annál jellemzőbb jóléti intézkedés a multicégek és jól menő startupok irodáiban.

Aggodalomra azonban semmi ok. Ha a munkás, akinek nem jár már az Erzsébet-utalvány vagy a lakbértámogatás, esetleg éhen hal vagy megfagy, még mindig igénybe veheti az idén bevezetett és

továbbra is adómentes kegyeleti szolgáltatást.

via Napi.hu
címlapkép: Erzsébet-utalvány, Facebook