Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Áder Jánostól kérnek segítséget a szakszervezetek a kafetéria miatt, ősszel demonstráció jöhet

Ez a cikk több mint 5 éves.

Múlt hét pénteken fogadta el a parlament az adótörvények módosításáról szóló törvényt (sok mással egyetemben), amely érinti a kafetéria-rendszert is, ezzel pedig legalább kétmillió munkavállalószámára termet a jelenleginél kedvezőtlenebb helyzetet.

2019-től a SZÉP-kártyán kívül minden béren kívüli juttatás megszűnik, átlagosan évente 70-90 ezer forintot bukhatnak a munkavállalók a béren kívüli juttatások körének szűkítésével, a változás ráadásul tízből kilenc dolgozót érintene valamilyen mértékben rosszul. A CafeterinaTrend felméréséből az derül ki, hogy az érintettek közel 15 százalékának munkáltatója jövőre megszüntetné a juttatási rendszerét, és nem is adna mást helyette.

A Policy Agenda felmérése szerint az érintett munkavállalók többsége véli úgy, hogy biztosan rosszabbul jár majd a kafetéria-rendszer átalakításával.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség most nyílt levélben fordult Áder János köztársasági elnökhöz, akit arra kérnek, hogy az alaptörvényben biztosított jogkörével élve küldje vissza a törvényt megfontolásra az Országgyűlésnek.

Mint írják:

„Az átalakítás a Magyar Szakszervezeti Szövetség, valamint a szakszervezeti konföderációk egységes álláspontja szerint nemzetgazdasági szempontból indokolatlan, a költségvetés számára érdemi többletbevételt nem eredményez, a munkavállalók számára viszont a nettó jövedelem jelentős csökkenéssel is járhat. Ezenkívül ellentétes olyan, az egész társadalom és a gazdaság számára alapvető fontosságú célokkal, mint az öngondoskodás elősegítése, a családok és a lakhatás támogatása, a munkaerőpiaci mobilitás ösztönzése és a munkaerőhiány csökkentése.”

A MASZSZ meglátása szerint a szabályok átalakítása a foglalkoztatottak nettó jövedelmének csökkenését okozhatja, miközben a 2019. évi költségvetésről szóló jelentésében a Magyar Nemzeti Bank is elismerte, hogy ez a költségvetés egyenlegére nem gyakorol érdemi hatást.

A szövetség álláspontja szerint különösen aggályos az is, hogy a törvénytervezet  az érintett érdekképviseletekkel való előzetes konzultáció nélkül került benyújtásra az Országgyűlésnek.

Kordás László, a MASZSZ elnöke ezért arra kéri Áder Jánost, hogy ne írja alá a törvényt, hanem küldje azt vissza az Országgyűlésnek megfontolásra.

Kordás László a HírTV-nek azt nyilatkozta, ha az Országgyűlés nem visszakozik ősszel, akkor a szakszervezetek készek demonstrálni a munkavállalók érdekeiért.

Az elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a SZÉP-kártya sokak számára nem elérhető juttatásokat biztosít. Kordás szerint ugyanis a munkavállalók jelentős része nem tudja felhasználni a turizmus-vendéglátás zsebet, sem a pihenés vagy egyéb szolgáltatásokra vonatkozó zsebet, egész egyszerűen azért, mert nem tud eljutni olyan helyekre, ahol ezeket felhasználhatná, vagy ha oda is jutott, akkor is csak olyan 4-5 csillagos szállodákban tudja elkölteni, amelyek méregdrágák. Az elnök szerint a rekreációnak, a munkavállalói pihenésnek nem feltétlen az a legjobb módja, ha minden mást megszüntetnek, és csak a SZÉP-kártya marad, ami„egy meghatározott tulajdonosi körhöz fog kerülni, hiszen a SZÉP-kártya elfogadóhelyek nem általánosak országszerte” – amiről egyébként Mészáros Lőrinc másfél tucatnyi szállodája és tucatnyi kempingje is eszünkbe juthat