Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szakszervezetek: a nettó bérek csökkenhetnek a kafetéria kivezetése miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

A kormány múlt héten jelentette be, hogy 2019-re szinte teljesen felszámolja a béren kívüli juttatások rendszerét, egyedül a SZÉP-kártya maradna meg belőle. Megszűnne tehát a jelentős adóteherrel járó iskolakezdési támogatás, bérlettámogatás, az önkéntes pénztárakba (tehát például az egészség-, az önsegélyező- és a nyugdíjpénztárakba) való belépés támogatása, valamint az Erzsébet- és ajándékutalványokat is megszüntetné.

(Fotó: MTI / Mohai Balázs)

Emellett azonban az olyan, adómentesen nyújtható juttatások is megszűnnének, mint a

  • bölcsődei, óvodai költségekre igényelhető támogatás,
  • a diákhitel törlesztése,
  • a lakáscélú hitel törlesztése,
  • a méltányolható lakásméret esetén 5 millió forintig adható törlesztési támogatás,
  • a kockázati (például egészség) biztosítás,
  • a lakbér támogatása
  • és a benzinpénz.

A kafetéria rendszere korlátozta a munkavállalók fogyasztását – ezzel magyarázta a fideszes Tállai András a rendszer átalakítását, hozzátéve:

„Azt láthatjuk, hogy nem az utalványok irányába mentek el a munkáltatók, hanem a készpénz kifizetési rendszer irányába. Azt mondjuk most mi ki, ez a kormány gondolkodása, hogy az elvégzett munkáért tisztességes bért kell kifizetni, ami semmilyen formában nem korlátozza a munkavállalók fogyasztását, mert bizony ezek a kafetéria-juttatások, igen is korlátozták.”

Hogy Tállai mire alapozza ezt a diagnózist, mindenesetre az biztos, hogy rengeteg dolgozó számára létfontosságú bérkiegészítést jelentettek ezek a juttatások. Melyek hiánya jövőre komoly érvágást fog jelenteni számukra – így látják ezt a szakszervezetek is.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a HírTV-nek arról beszélt, a pénzügyminisztériumi egyeztetés során nem közeledtek az álláspontok kafetériaügyben. A szakszervezeti vezető úgy látja, az átalakítás nettó bércsökkenést fog okozni:

„Felméréseink szerint azt tudom mondani, hogy a fele a munkáltatóknak, illetve azoknak a munkavállalóknak, akik élvezik a kafetériát, azoknak a jövedelmük csökkenni fog. Hiszen nem fognak hozzányúlni a munkáltatók, viszont az adóterhe nő, ennek a juttatási formának. Ilyen értelemben a nettó keresetük, vagy jövedelmük a dolgozóknak csökkenni fog. Mi ezt nem szeretnénk, hogy ez így legyen, ezért az olyan fontos társadalompolitikai célok, mint a lakhatás, a családhoz kötődő jövedelmek, különböző jövedelemtranszferek, ezeknek a reálértékékének, illetve a nettó értékének a megtartása a cél” – mondta.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség most az ellenzéki pártokkal készül konzultációra. Az MSZP már jelezte, a Bokros-csomagnál is durvább megszorításnak tartja a kormány tervezett intézkedését, a DK és a Párbeszéd is tiltakozását fejezte ki az elmúlt napokban.

(HírTV)