Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Európai Bíróság segítene a devizásoknak, innentől a magyar bíróságokon múlik minden

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Európai Bíróság még májusban adott ki egy közleményt, miszerint Evgeni Tancsev uniós bírósági főtanácsnok indítványt fogalmazott meg egy magyarországi devizahiteles perrel kapcsolatban. Tancsev akkori álláspontja szerint az olyan esetekben, amelyekben a feltételt a szerződésben nem világosan és érthetően fogalmazták meg, a nemzeti bíróság megvizsgálhatja, hogy az olyan tisztességtelen feltételnek minősül-e, amely nem kötelezi a hitelt felvevőt.

Azért fontos a kérdés, mert ugyan Magyarország 2014-ben olyan törvényeket fogadott el, amelyek a deviza alapú kölcsönszerződésekben megszüntettek bizonyos tisztességtelen feltételeket,

az új törvények azonban továbbra is a kölcsönt felvevőre terhelték az árfolyamkockázatot.

A főtanácsnok korábbi indítványa szerint hiába érvényes a hitel feltétele a magyar jogszabályok szerint, ha nem volt egyértelműen megfogalmazva, akkor tisztességtelen. Azonban ez nem köti a magyar bíróságot, ennek ellenére azért segítséget jelenthet a devizahiteles perekben.

Most ebben az ügyben hozott fontos döntést az uniós bíróság: a magyar bíróságok megvizsgálhatják a devizahitelek árfolyamkockázatának ügyfélre való terhelését, és tisztességtelennek nyilváníthatják az ezzel kapcsolatos szerződési feltételeket, ha azok a  hitelfelvevő számára nem voltak világosan megfogalmazva.

Az Európai Bíróság ítélete szerint ebben a  2014-es magyar elszámolási törvények nem jelentenek akadályt, a magyar bíróságok tehát akár semmissé is nyilváníthatnak hitelszerződéseket.

Bár a döntés segíthet a magyar devizahiteleseknek, az Európai Bíróság ítélete továbbra is csak iránymutatás, tehát egyelőre nem követjük Horvátország példáját, ahol nemzeti hatáskörben született ítélet.

A magyar bíróság mindenesetre biztosabb lehet a dolgában, mint néhány hónapja, amikor a Fővárosi Ítélőtábla maga fordult az Európai Bírósághoz egy devizahiteles ügy kapcsán azzal a kérdéssel, hogy a nemzeti bíróság értékelheti-e tisztességtelennek az árfolyamkockázatot a kölcsönt felvevőre terhelő feltételét annak ellenére, hogy a feltétel a magyar jogszabályok szerint érvényes.

A mai ítélet értelmében ez már nem kérdés. Ha a bíróság úgy ítéli meg, hogy az árfolyamváltozás adósra való hárítása tisztességtelen volt, a forintosított tartozásokat is újra kell számolni, sőt, akár pénzt is visszafizethetnek az adósoknak.

Forrás: Mérce, Portfolio

Címlapkép: Hiteles Mozgalom