Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Európai Bíróság segítene a devizásoknak, innentől a magyar bíróságokon múlik minden

Az Európai Bíróság még májusban adott ki egy közleményt, miszerint Evgeni Tancsev uniós bírósági főtanácsnok indítványt fogalmazott meg egy magyarországi devizahiteles perrel kapcsolatban. Tancsev akkori álláspontja szerint az olyan esetekben, amelyekben a feltételt a szerződésben nem világosan és érthetően fogalmazták meg, a nemzeti bíróság megvizsgálhatja, hogy az olyan tisztességtelen feltételnek minősül-e, amely nem kötelezi a hitelt felvevőt.

Azért fontos a kérdés, mert ugyan Magyarország 2014-ben olyan törvényeket fogadott el, amelyek a deviza alapú kölcsönszerződésekben megszüntettek bizonyos tisztességtelen feltételeket,

az új törvények azonban továbbra is a kölcsönt felvevőre terhelték az árfolyamkockázatot.

A főtanácsnok korábbi indítványa szerint hiába érvényes a hitel feltétele a magyar jogszabályok szerint, ha nem volt egyértelműen megfogalmazva, akkor tisztességtelen. Azonban ez nem köti a magyar bíróságot, ennek ellenére azért segítséget jelenthet a devizahiteles perekben.

Most ebben az ügyben hozott fontos döntést az uniós bíróság: a magyar bíróságok megvizsgálhatják a devizahitelek árfolyamkockázatának ügyfélre való terhelését, és tisztességtelennek nyilváníthatják az ezzel kapcsolatos szerződési feltételeket, ha azok a  hitelfelvevő számára nem voltak világosan megfogalmazva.

Az Európai Bíróság ítélete szerint ebben a  2014-es magyar elszámolási törvények nem jelentenek akadályt, a magyar bíróságok tehát akár semmissé is nyilváníthatnak hitelszerződéseket.

Bár a döntés segíthet a magyar devizahiteleseknek, az Európai Bíróság ítélete továbbra is csak iránymutatás, tehát egyelőre nem követjük Horvátország példáját, ahol nemzeti hatáskörben született ítélet.

A magyar bíróság mindenesetre biztosabb lehet a dolgában, mint néhány hónapja, amikor a Fővárosi Ítélőtábla maga fordult az Európai Bírósághoz egy devizahiteles ügy kapcsán azzal a kérdéssel, hogy a nemzeti bíróság értékelheti-e tisztességtelennek az árfolyamkockázatot a kölcsönt felvevőre terhelő feltételét annak ellenére, hogy a feltétel a magyar jogszabályok szerint érvényes.

A mai ítélet értelmében ez már nem kérdés. Ha a bíróság úgy ítéli meg, hogy az árfolyamváltozás adósra való hárítása tisztességtelen volt, a forintosított tartozásokat is újra kell számolni, sőt, akár pénzt is visszafizethetnek az adósoknak.

Forrás: Mérce, Portfolio

Címlapkép: Hiteles Mozgalom

Olvass tovább!