Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

100 ezer forinttal tudott hozzájárulni a polgármester a rákos, autista, epilepsziás fiú lakhatásához

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nem kap önkormányzati bérlakást az a kispesti fiú és édesanyja, akiket egy elárverezett lakásból társbérlőként terveznek kilakoltatni a hónap végén. A kisfiúnál fiatalkori gyógyíthatatlan vastagbélrákot diagnosztizáltak, az ő és édesanyja történetéről az RTL Klub adott hírt vasárnap, a család az önkormányzathoz fordult segítségért.

Helyzetüket az is nehezíti, hogy 18. életévének betöltése után havi 30 ezer forintra csökkent a fiú ápolási díja. Az egyedülálló anyuka ráadásul csak akkor tud bármilyen hivatalos ügyet intézni, ha valaki addig vigyáz beszédképtelen, autista fiára, ez szintén pénzt és erőforrást emészt fel.

Az RTL Klub újabb, ma esti riportja szerint vasárnap óta több mint 2 millió forint adomány gyűlt össze a család számára, elsősorban Homonnay Gergely aktivista felhívására.

Az édesanya, Szlavkovszki Magdolna az RTL Klubnak elmondta, voltak olyanok, akik vidéken lakást ajánlottak fel, ezt megköszönték, de nem tudják elfogadni, mert a fiúnak Pesten kell rendszeresen orvosi kezelésen megjelennie, hogy gyógyíthatatlan végbélrákját kezeljék.

Az önkormányzattól többször kérte az anya, hogy költözhessenek szociális bérlakásba, de visszautasították, mondván, még nem laknak három éve a kerületben, ez pedig – a legtöbb önkormányzathoz hasonlóan  – Kispesten is feltétele a lakáspályázatnak.

A megélhetési válság az elmúlt időszakban csak mélyült, még többeknek okozva lakhatási nehézséget. A moratórium lejárta óta megindultak az embertelen kilakoltatási eljárások, az egekbe szökő albérletárak pedig még elérhetetlenebbé teszik a hajléktalanságból kivezető utakat.

Felháborítanak a tömeges kilakoltatások, az albérletárak, hogy lakni lassan luxus Magyarországon?

Akkor gyere el te is a Város Mindenkié Csoport 10. Lakásmenetére, szeptember 18-án a Bakáts térre, és követeljük együtt, hogy végre az emberekért cselekedjenek a politikusok!

Gajda Péter szocialista polgármester 100 ezer forint egyéni felajánlást tett a családnak, és levelet is írt, amiben kifejezte reményét, hogy a többi felajánlásokkal együtt már meg tudják oldani a lakhatásukat.

Noha a polgármester felajánlása szép dolog, mégis felmerül a kérdés: vajon egy városvezetőnek nem kellene-e inkább rendszerszintű megoldásokra törekednie a legégetőbb szociális probléma kapcsán?

Az önkormányzatok amúgy ténylegesen nincsenek könnyű helyzetben: jellemzően a töredékével rendelkeznek annak a lakásszámnak, mint ahányan a szociális lakásra rászorulnak. Így van ez Kispesten is: a polgármester állítása szerint mindössze 458 szociális bérlakás van a kerületben, és jelenleg 11-en várnak soron kívül bérlakásra. A lakásállomány amortizációjában és privatizációjában azonban általában az önkormányzatok sem ártatlanok, és Kispest ebben sem kivétel: az önkormányzat csak tavaly év végén 12 önkormányzati ingatlant dobott piacra.