Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jobb, ha felkészülünk: idén is rengeteg embert fenyeget a kihűlés veszélye

Ez a cikk több mint 5 éves.

2016-ban a téli időszakban 259, tavaly ősztől idén tavaszig 200 honfitársunk halt meg télen kihűlés miatt.

Bár a magyar kormány következetesen titkolja, hogy telente hány magyar ember hal meg a tartós hideg miatt, sőt, Lázár János szerint nincs is állami felelősség abban, hogy hányan hűlnek ki, valójában az a helyzet, hogy a kormánynak semmilyen terve nincs arra, hogy megvédje azokat a sérülékeny csoportokat, amelyek kiemelten veszélyeztetettek ebben az évről évre kiszámíthatóan bekövetkező időszakban.

És ha nem lenne mindez elég aggasztó, a Pénzcentrum legújabb számításai alapján lényegében borítékolható, hogy a következő télen még többen kerülnek majd kiszolgáltatott helyzetbe.

A lap összegzése szerint ugyanis tovább nőhet a tűzifa ára. Tavaly a KSH adatai azt mutatták, hogy soha  nem látott ütemben nőtt a fűrészelt tűzifa ára, egy mázsáért 3.360 forintot kellett fizetni, ami 300 forinttal volt több, mint egy évvel korábban. Csak viszonyításként: a mázsa tűzifa ára 2010-ben még csak 2.530 forint volt, tíz évvel korábban, 2000-ben pedig csupán 1.070 forint.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint azonban idén is számítani kell további drágulásra, emellett az is elképzelhető, hogy nem mindenhol lesz elegendő tűzifa, többek közt azért, mert vannak egyes területek, ahol nincs elég munkaerő a kitermelésére és a fuvarozásra sem.

Van olyan fakitermelő, aki 2-5 százalékos drágulással számol, ehhez azonban még hozzáadódhatnak a kiskereskedők pluszköltségei is, ami végső soron majd a fogyasztókon csattan: van olyan, a Pénzcentrumnak nyilatkozó kereskedő, aki már most 10-15 százalékos drágulással számol.

És bár még messze vagyunk a fűtési szezontól, de az előjelek aggasztóak: a Pénzcentrum talált olyan apróhirdetést, amelyben a tölgy és az akác mázsája már most nagyjából 9 százalékkal drágább, mint a KSH által számított 2017-es átlag.

Ma minden ötödik magyar lakást kizárólag fával fűtenek. És 700 ezer ember nem tudja anyagi okok miatt megfelelően melegen tartani az otthonát.

Tavaly 200 ember magyar meghalt, mert hideg volt az országban. Tudjuk, hogy csaknem felük nem az utcán, hanem saját, fűtetlen otthonában hűlt ki. Csak képzeljük el, hogy hová emelkedik ez a szám, ha az idei télen tovább drágul a tűzifa ára.

Ideje lenne tehát, ha a magyar kormány a felelősség hárítása és a számok elrejtése helyett foglalkozna a tényleges problémával is.

Kezdésként lehetne például változtatni végre a szociális tüzelőanyag-támogatási programon, ami jelenleg nem elégséges mértékben érhető el a rászoruló háztartásokban (jellemző, bár elkeserítő tény, hogy pont a leghátrányosabb helyzetű településeken alacsonyabb a támogatás mértéke!), igazságtalan és egyenlőtlen feltételeket teremtve. És ez csak a kezdet lenne, amit közvetlenül ezután a szociális védőháló megerősítése kéne, hogy kövessen.

A tél ugyanis – tetszik vagy sem – idén sem elkerülhető. Az viszont, hogy magyar állampolgárok a hideg miatt haljanak meg, igenis megakadályozható.