Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány nem fogadja el a Sargentini-szavazás eredményét

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Európai Parlament 69%-os többséggel elfogadta a Sargentini-jelentést, vagyis az Unió parlamentje szabad utat adott a magyar kormánnyal szembeni, az európai értékek veszélyeztetése miatt indított eljáráshoz. A folyamat végén akár Magyarország szavazati jogát is felfüggeszthetik az Európai Tanácsban. Az ellenzék történelmi lépésről és az ország szégyenéről, a kormány pedig csalásról beszél.

Szijjártó Péter a szavazás utáni sajtótájékoztatóján arról beszélt, a szavazás a bevándorláspárti politikusok kicsinyes bosszúja Magyarországgal szemben. Hangsúlyozta a Fidesz álláspontját, amely szerint a jelentésben 37 hazugság található. Szijjártó szerint Judith Sargentini koncepciós eljárást készített, amely csak a kormány megbuktatására törekvő NGO-k véleményét vette figyelembe.

A kormány álláspontja az, hogy csalással fogadták el a dokumentumot, mert a jelentés elfogadásához elég volt az igen és nem szavazatok kétharmadának támogató voksa, a tartózkodókat nem vették figyelembe. Szerinte ezzel megszegték a vonatkozó európai szerződések előírásait.

Szijjártó arról is beszélt, hogy a Fidesz nem lép ki a Néppártból, inkább Néppártnak kéne visszatérnie a kereszténydemokrata útra.

A külgazdasági és külügyminiszter az eljárás folytatása kapcsán elmondta, a lengyel kormánypártokkal megegyeztek, kölcsönösen vétózzák a másik kormányát érintő eljárásokat. Ennek akkor lehet jelentősége, ha valamelyik tag szavazati jogának felfüggesztéséről döntene a Európai Tanács, ez esetben bármelyik tagállam vétója elegendő a javaslat elbukásához.

a hvg.hu élő közvetítése

Ellenzék: történelmi lépés, az ország szégyene, újabb kétharmad

Ujhelyi István tartott sajtótájékoztatót röviddel a jelentésről szóló szavazás után. Az MSZP EP-képviselője hangsúlyozta, hogy az Európai Parlament először szánta el magát a 7-es cikkely szerinti vizsgálat megindítására, a történelmi lépést pedig a jogállam leépítése és a korrupció miatt teszi meg az EP, ezek miatt szavazták meg az MSZP képviselői is a jelentést.

„Egy normális, szerencsés országban ilyenkor a kormányfő és kormánya távozik a hatalomból, és bocsánatot kér mindazért, amit tett az országgal, és elgondolkozik azon, hogy vajon jó úton jár-e, amikor a nemzetet maga előtt pajzsként tartva lopja szét az uniós forrásokat és teszi tönkre az ország jövőjét.”

– mondta Ujhelyi. Szerinte ma az a hazafi, aki az országot Orbántól meg akarja védeni, ezért is beszélt tegnapi sajtótájékoztatón kokárdával a kezében, és ezért helyezte ki a magyar zászlót asztalára az EP üléstermében.

A Pesti Srácok stábjának kérdésére, miszerint nem okozott-e lelkiismereti problémát számára a jelentés megszavazása, azt válaszolta, számára évek óta folyamatos lelkiismereti problémát jelent, hogy hogyan tud úgy fellépni a magyar kormánnyal szemben, hogy közben a magyar népet óvja.

Ujhelyi Füssy Angélával folytatott szóváltásában azt is elmondta, szerinte a jövő azokat fogja igazolni, akik „nem álltak be a sorba”.

A Momentum közleménye azt hangsúlyozza, hogy a képviselők nem Magyarország, hanem a magyar kormány elítélésére mondtak igent.

„A Sargentini-jelentés elfogadása bizonyíték arra, hogy Orbán Viktor és politikája vállalhatatlan Európában, és arra, hogy a Fidesz konzervatív pártból hivatalosan is szélsőségessé vált. Orbán Viktor szégyent hozott Magyarországra, saját rövidtávú egyéni politikai érdekeiért feláldozta az ország nemzetközi hírnevét.”

– írta a párt.

Fekete-Győr András, a párt elnöke saját oldalán tett közzé nyilatkozatot, ebben azt írja, „Európa kimondta: Orbán Viktor és a Fidesz nem demokratikus, nem keresztény, és nem európai”. Ezért Fekete-Győr szerint az Orbán által meghonosított politikai kultúra a felelős, amelyben csak a hatalmi megfontolások számítanak, emiatt pedig a kormány elszigetelődött Európában.

Röviden a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is reagált a jelentés elfogadására, ők a kormánypártoknak gratuláltak, amiért ezúttal az Európai Parlamentben sikerült kétharmadot szerezni.