Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sargentini: Amikor nálunk lesz baj, ki fog minket megvédeni?

Ez a cikk több mint 5 éves.

Fel kell ébrednie a magyar népnek! – jelentette ki Judith Sargentini a legutóbbi videójában, amit pár nappal a fontos EU parlamenti választás előtt tett közzé a Facebookon. Szerdán az uniós képviselők arról a jelentésről szavaznak, amelyben Sargentini a jogállamiságot vizsgálta Magyarországon. Az utóbbi nyolc évben többször kerültek magyar belpolitikai ügyek az EP napirendjére, például az internetadó, a Lex CEU vagy éppen a Stop Soros.

Mivel mindez nagyjából nem sokat változtatott a kormány politikáján, és sorra megszavazta a magyar parlament az alkotmánymódosításokat, ezért tavaly májusban az Európai Parlament megbízta Sargentinit, a holland zöldpárti EU-képviselőt, a jelentés elkészítésével. Június 25-én az EP belügyi bizottsága (LIBE) megszavazta a jelentést. Ez azt jelenti, hogy most az EP-nek kétharmados többséggel kell megszavazni, hogy a miniszteri tanács átvegye a stafétát. Ha átmegy, a tanács is felülvizsgálja a magyar helyzetet. Ha ez a vizsgálat is hasonló eredményre jut mint Sargentini, akkor az EU be tudja indítani az úgynevezett „7. cikkely folyamatot” Magyarország ellen. Ha Magyarország nem állítja helyre a jogállamiságot, szankciókkal büntetheti az Unió az országot, melynek legfőbb szintje a szavazati jog elvétele.

Sargentini a jelentését különböző nemzetközi szervezetek anyagaira alapozta, illetve nemzeti és nemzetközi bíróságok ítéleteire. Tizenkét különböző témakört vizsgált, melyeknek védelme a jogállamiság fenntartásához fontos, köztük a vallásszabadság, a tudás szabadsága, az adatvédelem és a választási jog kérdéseit. Különböző magyar és nemzetközi szakemberekkel és politikusokkal is tárgyalt, mielőtt döntésre jutott.

Sargentini a Mércén megjelent interjúnkban is elmondta, hogy úgy véli, „már a veszélyzónában vagyunk”. „A magyar emberek egyre rosszabbul vannak, amióta a jogállamiság és demokrácia leépül.” Szerinte a jogállamiságon már akkor túllépett a magyar kormány, amikor közvetlenül egymás után hétszer változtatta az alaptörvényt, anélkül, hogy nagyobb társadalmi csoportokat is bevont volna a politikai döntéshozatalba.

Miért ilyen fontos egy holland politikusnak Magyarország jövője? Sargentini többször hangsúlyozta, hogy őt bízták meg ezzel, ezért a munkáját elvégzi. Ez lenne az első eset az EU történetében, amikor egy tagállam ellen bevetnék a 7. cikkelyt. Ezért Sargentini szerint nagyon fontos, hogy milyen jelt ad az EU a polgárainak.

Most kell odafigyelni, mielőtt végképp tehetetlen lesz az EU. „Amikor nálunk lesz baj, ki fog minket megvédeni?”, ezt az üzenetet küldi holland és más nyugat-európai képviselő társainak. Sargentini szerint nagyon fontos, hogy az EP-képviselők és a miniszteri tanács most komolyan vegyék felelősségüket

De eddig nem úgy néz ki, hogy a képviselők kétharmada Sargentinivel szavaz majd. Az európai néppárt (EPP), a parlament legnagyobb frakciója, eddig mindig védte Orbán politikáját, mivel a Fidesz is tagja a pártcsaládnak. Az EPP frakcióvezetője, a bajor Manfred Weber, hevesen kritizálta például a lengyel kormány politikáját. „De Magyarország ellen soha nem tartana ilyen beszédet”, mondta Sargentini. A PiS, a lengyel kormánypárt, nem az EPP tagja, hanem a konzervatív frakcióé.

Címlapkép: MTI.