Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormánypárti politológus leleplezte a Macron-Soros tengelyt, csak egy szava sem volt igaz

Ez a cikk több mint 5 éves.

Na jó, talán az írásjelek és kötőszavak valóságtartalmában még bízhatunk… Bár utóbbiak esetében mérget már nem vennék a dologra.

Történt, hogy az MTI  megszólaltatta Kiszelly Zoltán kormánypárti politológust a francia elnök, Emmanuel Macron és a Benelux-államok kormányfőinek csütörtöki találkozója kapcsán. A nyilatkozat aztán példás fegyelemmel végigpörgött a kormánypárti médián, a „közszolgálati” hírügynökségtől átvette a Fidesz-média apraja-nagyja az Origótól a Magyar Időkön át a PestiSrácokig.

Szóval akkor hallgassuk meg a politológus urat az MTI tolmácsolásában:

„A politológus elmondta, a luxembourgi tanácskozáson arra tettek javaslatot, hogy a német-török megállapodás mintájára készüljön egy európai-afrikai megállapodás is. Ez azt jelentené, hogy az elutasított afrikai menedékkérőket hazatoloncolnák, már ha visszafogadják őket, ugyanakkor helyettük mások érkezhetnének, legálisan, repülővel. Őket azonban már kvóta alapján szét kellene osztani az európai országok között – hívta fel a figyelmet.

Közölte, erről az elképzelésről Soros György májusban írt új Marshall-terv Afrikának címmel.”

Kiszelly erősen kezd, egyből egy nagybetűs Igazsággal, hiszen a luxembourgi tanácskozásra valóban sor került, tény és való, még fotók is vannak róla, ahogy Emmanuel Macron francia államfő, Mark Rutte holland, Charles Michel belga és Xavier Bettel luxemburgi kormányfő áll egymás mellett és sajtótájékoztatót tart a megbeszélés után. Szóval eddig stimmel.

A mondat többi része hasonlóan szoros kapcsolatot ápol a valósággal, hiszen a négy politikus valóban a török-európai megállapodáshoz hasonló egyezséget javasol a migrációs útvonalakon elhelyezkedő afrikai országokkal.

Eddig tehát szép és jó minden, igaz, itt hozzáadott „érték” még nem hangzott el a politológus szájából, csupán néhány hírfoszlány, melynek valóságtartalma két kattintással lecsekkolható.

De amint jön a hírek elemzése, vagyis a politológusi hozzáadott érték, abban a pillanatban elszabadul a kamuvonat.

Ugyanis török-európai megállapodás, és következésképp a javasolt afrikai-EU megállapodás sem arról szól, amit Kiszelly állít. Az Unió 2016-ban valóban megállapodott Ankarával, de ennek nem az volt a következménye, hogy Törökország felől repülőn menedékkérők érkeztek volna Európába, hanem épp az ellenkezője. A két fél abban maradt, hogy Törökország visszaveszi a Görögországban tartózkodó menekülteket, sőt ígéri, hogy meg is álltja a területén keresztül zajló migrációt, cserébe pedig jó adag ropogós eurót kap.

Más szóval, a megállapodás lényege, hogy Brüsszel az Unión kívülre szervezte ki a piszkos munkát, hadd bajlódjanak ezzel a török hatóságok, mi meg majd fizetünk a szolgálataikért. Ennek az egyezménynek a hatására fagyott be a balkáni útvonal – igaz, ezt Orbán a magyar határkerítésnek tulajdonítja.

A francia és Benelux vezetők által javasolt afrikai Marshall-terv, tehát nem más, mint egy ugyanilyen piszkosmunka-kiszervezési javaslat, pénzt adunk ún. „harmadik országoknak”, hogy helyettünk oldják meg a migrációs problémákat.

És akkor persze menetrendszerűen feltűnik a főmumus, Soros György is, hogy lám-lám májusban már ő is írt ilyen afrikai Marshall-tervről, ergo Macron Soros kottájából játszik.

És tényleg, májusban Soros György, egy agytröszt (European Council of Foreign Relations) párizsi konferenciáján valóban beszélt (nem írt!) erről az ötletéről, csakhogy ennek sincs semmi köze a „betelepítéshez” és a kvótákhoz.

A milliárdos pénzügyi guru egy 35 milliárd dolláros segélyt javasolt, amely szerinte garantálná a legnehezebb helyzetben lévő afrikai országok politikai és gazdasági stabilitását, és így kiiktatna egy olyan problémát, amely táplálja az Európa felé irányló migrációt.

Vagyis Soros ötlete az, hogy segítsünk helyben, és akkor nem jönnek Európába. Ismerős ez az ötlet? Idézzük újra az MTI-t:

„Akik illegálisan jöttek be, azokat vissza kell vinni, oda, ahonnan jöttek” – zárta nyilatkozatát Orbán, megjegyezve, hogy a segítséget helyben kell megteremteni, ott, ahol a migráció okai keletkeznek.

A magyar miniszterelnök ezt nem is olyan rég, konkrétan szűk két hete nyilatkozta Milánóban azután, hogy találkozott legújabb cimborájával, a szélsőjobboldali olasz belügyminiszterrel, Matteo Salvinivel.

Egyébként aki általánosban odafigyelt töriórán, az alapból tudhatja, hogy az eredeti Marshall-terv sem arról szólt, hogy európai „migránsok” lepjék el az USA-t. Ehelyett az történt, hogy a projekt keretében Washington 13 milliárd (mai értéken kb. 110 milliárd dollárt) pumpált Nyugat-Európa második világháború utáni újjáépítésébe. Ez – azon túl, hogy az amerikaiaknak is megérte üzletileg – azt a célt szolgálta, hogy béke és stabilitás legyen Európában, és elkerüljük az első világháború utáni összeomlást, amely aztán a második világégést is kitermelte.

Hogy Kiszelly Zoltánnak mégis hogyan álltak össze a fejében így a dolgok, azt nem tudnánk megmondani. Az viszont fölöttébb érdekes, hogy milánói útja során Orbán épp Macront jelölte ki legújabb ellenfelének, így érthető, hogy miért kellett előcibálni őt és Sorost egy mondatban, aztán mindkettőt kritizálni egy olyan terv miatt, amely egyébként Orbán politikájába is jól illeszkedne.

Jah, hogy a tényekhez az egész történetnek semmi köze? Kit érdekelnek az ilyen apróságok.