Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Úgy tűnik, a Fidesz szerint túl sokat keresnek a közmunkások

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Népszava értesülései szerint a Fidesz újabb megszorításra készül a segélyezési rendszerben: ezúttal a foglalkoztatást helyettesítő támogatás (FHT) feltételeit szigorítanák meg annyira, hogy innentől kezdve valószínűleg szinte senki sem lenne jogosult rá. A tervezet még nem nyilvános, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatásra vonatkozó jövő évi tervének részét képezi, és a szociális törvényt módosítaná.

A foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jelenleg azok az aktív korúak jogosultak, akik munkaképességüknek legalább 67 százalékát elveszítették, vagy akik legalább 50 százalékos egészségkárosodást szenvedtek, vagy akiknél az álláskeresési ellátás folyosítási időtartama lejárt. További feltétele a folyósításnak, hogy a  kérelmező jövedelme, vagy a családjában az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem ne haladja meg az öregségi nyugdíjminimum (28 500 Ft) 90 százalékát, azaz a 25 650 forintot, és a családnak ne legyen vagyona. Az FHT összege havonta 22 800 forint.

A tervezett megszorítás értelmében 2019-től már a közmunkás bér összegét vennék figyelembe az FHT odaítélésekor, tehát „ha az eddigi számítás helyett a 8 órás közmunkás bér jelenlegi nettó 54 217 forintját vagy pedig a szakképzett közmunkások nettó 77 968 forintját veszik figyelembe, akkor alig marad olyan család, ahol a nem dolgozó felnőtt jogosult lesz a segélyre” – írja a Népszava.

Vagyis az új módosítás azoktól vonna meg havi 22 800 forintot, akik amúgy 54 vagy 78 ezer forintból próbálják meg fenntartani családjukat.

A tervezet tulajdonképpen teljesen belesimul a Fidesz eddigi szociálpolitikájába, aminek iránya 2010-es hatalomra kerülésük óta a „segély helyett munka” alapelvet követi. Ennek az elvnek volt a folyománya maga a közmunkás program is, ami ugyan valóban sokak számára biztosított munkát, azonban olyan formában, amiből kitörni, versenyképes bért fizető állást találni szinte lehetetlen (és a program sikertelenségét már maga a kormány is elismeri, tavaly márciusban jelentették be a közmunkások létszámának csökkentését). A segélyek megvonásával, folyosításuk feltételeinek szigorításával pedig a szegényebb társadalmi csoportok kerültek még rosszabb helyzetbe.

Címlapkép: MTI