Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trump ügyvédje nekiment a román korrupcióellenes ügyészségnek

Ez a cikk több mint 5 éves.

Újabb botrány érik Romániában a korrupcióellenes harc körül. Miután hosszú próbálkozás után a kormányzó Szociáldemokrata Pártnak (PSD) sikerült eltávolítania pozíciójából a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetőjét, Laura Codruţa Kövesi, és erőszakosan oszlatta szét az ellene tüntetőket, most váratlan helyről kap segítséget.

A román Mediafax hírügynökség hétfőn tette közzé azt a levelet, amelyet Rudy Giuliani, New York egykori polgármestere, Donald Trump jelenlegi ügyvédje küldött a román kormányfőnek és illetve a Szenátus és a Képviselőház elnökének.

Ebben Giuliani a korrupcióellenes ügyészség munkáját kritizálja, és azzal vádolja, hogy aláássa a román jogállamot.

A levél külön nevesíti is Laura Codruţa Kövesit, akinek vezető ügyészi megbízatása idején súlyos visszaélésekre került sor – legalábbis Giuliani szerint.

Rudy Giuliani (Fotó: Flickr / Gage Skidmore)

A túlkapások közé sorolta a bírák, az ügyvédek és a tanúk megfélemlítését, az alkotmányellenes telefonlehallgatásokat, a kierőszakolt tanúvallomásokat és a nem korrekt bírósági eljárásokat. Közölte: sajnálattal értesült az utóbbi hónapokban azokról a titkos szerződésekről, amelyeket a román legfelsőbb bíróság, a főügyészség és a Legfelsőbb Bírói Tanács kötött a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI) – utóbbiakról nemrégiben mi is írtunk.

Giuliani azt javasolja, hogy kapjanak amnesztiát azok, akiket ezen visszaélések eredményeként ítéltek el. Emellett javaslatot tesz egy egy jogászokból és szakértőkből álló független nemzetközi bizottság létrehozására is, amely kivizsgálná a túlkapásokat.

„Romániának tisztáznia kell, hogy továbbra is elkötelezett a korrekt, átlátható és a törvényeket tiszteletben tartó bíráskodás mellett. Ez szükségessé teszi a DNA és a SRI által elkövetett számos visszaélés orvoslását, és kegyelem részesítését a gyanús vádemelések és ítéletek esetében. A törvények betartásának ilyenszerű vállalása egyúttal meghozná a beruházók kedvét is arra, hogy hozzájáruljanak Románia fejlesztéséhez” – zárul Rudolph Giuliani levele.

A dokumentum nyilvánosságra kerülése után máris beindultak a belpolitikai csatározások a DNA-t és Kövesit védő ellenzék, illetve az őket kárhoztató kormánypártok között.

Kritizálta a levél tartalmát George Maior, Románia washingtoni nagykövete, a SRI korábbi elnöke is, akit Giuliani szintén név szerint említ. Maior szerint a levélnek olyan személyek megvédése a célja, akik Romániában összeütközésbe kerültek a törvénnyel. Válaszul a külügyminisztérium azonnal haza is rendelte a nagykövetet, hogy magyarázza meg kijelentéseit.

Giuliani levele óriási jelentőségű lehet, hiszen elmozdulást sugall az Egyesült Államok vezetőinek álláspontjában. Az USA mindezidáig feltétel nélkül támogatta a korrupcióellenes harcot, és feltehetően a DNA és a titkosszolgálatok együttműködését is. Románia hosszú ideje az USA egyik legszorosabb térségbeli szövetségese, a SRI és a CIA közötti szoros együttműködésekről is sokat lehetett hallani, főként a Románia területén működtetett titkos amerikai börtönök kapcsán. Washington mindeddig folyamatosan a DNA mellett állt, támogatta annak függetlenségét.

Egyes értelmezések szerint azonban úgy tűnik, hogy a Trump-adminisztráció a korrupcióellenes harcot megfékezni vágyó szocdemek mellé áll be. A többi kelet-európai korrupt szereplőhöz hasonlóan a PSD is jó ideje keresi Trump kegyeit, tavasszal a párt vezetője és tótumfaktuma, Liviu Dragnea azt javasolta, hogy amerikai mintára Románia is költöztesse át izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe. Ez az izraeliekkel és arabokkal is hagyományosan jó viszonyt ápoló, balanszírozó román diplomácia évtizedes hagyományait rúgta volna fel.

Trump támogatása óriási segítség lenne a PSD számára, amely bár ambicionálja, de látványosan képtelen Fidesz-típusú rendszert kiépíteni Romániában.

Egy másik értelmezés szerint azonban semmilyen valós elmozdulást nem jelent ez Washingtonban, csupán Giuliani magánakciója, mintegy szívesség a román szocdemeknek, akik így kapnak egy ütőkártyát a belpolitikai harcban.

Giuliani levele abból a szempontból is különösen érdekes, hogy ügyfele Donald Trump otthon is épp korrupciós botrányokban úszik: múlt héten ítélték el többrendbeli csalás miatt egykori kampányfőnökét, egykori ügyvédje pedig beismerő vallomást tett a kampányfinanszírozási szabályok megszegése, és Trump állítólagos szeretőinek lefizetése miatt.

Giuliani rendszeresen turnézza végig a médiát Trump védelmében.

(Mérce / MTI)