Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A tegnapi erőszak után ma este is utcára vonulnak a románok a korrupció ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tegnap este erőszakkal ért véget a Bukarestben megtartott, Emigránsok tüntetése nevű megmozdulás, amely a már hagyományosnak mondható román korrupció ellenes tüntetéssorozat újabb állomása volt. Egyes erőszakos tüntető csoportok és a rendőrök közötti összecsapásokkal végződő tüntetés után után ma újra sokan vannak a Victoriei téren.

Már a kora esti órákban több ezren gyűltek össze a bukaresti Victoriei téren a tegnapi, erőszakos összecsapásokkal is tarkított 80 ezres tüntetés után. A több ezer fős szám pedig nem mondható kevésnek, ha tudjuk, a román tüntetések általában estére duzzadnak naggyá.

Élő közvetítések a tüntetésről:

A helyzet akkor durvult el a tegnap esti tüntetésen, amikor két csendőrt a tömegben elkezdtek ütlegelni. Bár maguk a tüntetők menekítették ki a két rendfenntartót, a csendőrség úgy döntött, válaszul feloszlatja a tüntetést. Az oszlatást pedig több beszámoló szerint is indokolatlan rendőrségi túlkapások kísérték.

Az esetet az ellenzéki, jobboldali és liberális pártok elítélték, az esti rendőrségi erőszak kivizsgálását a csendőrség vezetőjének és a román kormány tagjainak lemondását követelték. Sőt még olyan megszólalás is elhangzott, hogy a kormánypártok küldtek provokátorokat a tüntetésre.

A szociáldemokrata kormánytöbbség ellenben az ellenzéket vádolta az indulatok szításával, és több megszólaló is direkt ellenzéki provokációról beszélt.

A tegnap esti tüntetés egy timelapse videón:

A mostani tüntetések egy több éve tartó korrupcióellenes tüntetéshullám részei. A még részben a verespataki aranybánya elleni tiltakozásból kinövő mozgalom évek óta jó szervezettséggel és kiváló mozgósítási képességgel tartja fenn azt a középosztálybeli tiltakozást, amely a korrupt politikusokat akarja elűzni a hatalomból.

A Nyugat-Európában dolgozó román vendégmunkások, akik nevében a tegnapi tüntetést meghirdették, és akik a sajtótudósítások szerint a tüntetéseken résztvevő tömeg nagyját alkotják, régóta döntő tényezők a román politikában. A 2009-es elnökválasztáson például – bár éjszaka még úgy tűnt, a szociáldemokraták szerzik meg az elnöki széket – a későn érkező külföldi szavazatokkal végül a jobboldali Traian Băsescu tudott fordítani. De az előző választásoknak is fontos témája volt, hogy a szociáldemokraták nem könnyítették meg a külföldön élő románoknak a szavazási lehetőséget, mivel ők hagyományosan a jobboldalra szavaznak.

Egyébként nem csak a jobboldali ellenzék vonult utcára. A kormányzó Szociáldemokrata Párt is több, mint százezer fős tüntetést tartott még júniusban, pont az ellenzéki civilek által szervezett tüntetésekre reagálva.