Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Utánadobhatják bárkinek, a 2Rule sosem lesz politikamentes

Ez a cikk több mint 5 éves.

A 24.hu szúrta ki, hogy újabb sporteseményre tette be a lábát Mészáros Lőrinc vadiúj sportmárkája, a 2Rule: a paksi ATOMfutáson és a brutálATOMon az érem és az ajándék palack bor mellé egyedi 2RULE pólókat is adnak majd a szervezők.

Külön érdekessége a dolognak, hogy a szervezők „garantáltan politika mentes” jutalomként hirdetik a két darab egyedi 2Rule befutó pólót.

És itt érdemes egy kicsit megállni. Egy 2Rule póló ugyanis soha nem lehet politikamentes.

Hogy miért? A legpuritánabb és leggyorsabban rávágható válasz természetesen az, hogy Mészáros Lőrinc miatt.

De talán nem árt egy kicsit bővebben is kifejteni, hogy miért nem lehet Mészáros bármilyen megmozdulása mentes a politikától.

Mészáros Lőrinc ugyanis nem egyszerűen egy szuperképességű vállalkozó, aki másodpercenként úgy növeli a vagyonát, ahogy másnak egész életében nem sikerül. Nem csak Felcsút volt polgármestere, aki azért mondott le posztjáról, mert túl sok dolga akadt az üzleti világban. És nem csupán földije Orbán Viktornak.

Mészáros Lőrinc– amennyire úgy általában belelátunk a vagyonába, de hát persze ebben sem lehetünk biztosak – közbeszerzésekből gazdagodott meg. Magyarán a pénz, ami a zsebét duzzasztja, részben legalábbis bizonyosan a mi pénzük, a mi adóforintjainkból adódott össze.

És hát lássuk be: összedobtunk egy elég tisztességes vagyont (ha valaki ezzel kapcsolatban szórakoztató grafikonokat akar nézegetni, akkor az Index cikkét ajánlom, ha pedig Mészáros cégbirodalmára kíváncsi, Oroszi Babett szedte össze, hogy milyen kiterjedtek az érdekeltségek).

Mészáros eposzi jelzője ugyan a mai napig a gázszerelő, de mára azért jóval többről van itt szó: az építőipartól a mezőgazdaságig, az árvízvédelemtől a palackozott ásványvízig, az iskolai büfétől a sportmezekig meglehetősen különböző dolgok szerepelnek a repertoárjában – ja, és még a Balaton-környéki kemping- és szállodabizniszre is rárepült. Meg persze van focicsapata. Magyar és horvát is. Többek közt.

Szóval nem nagyon tudunk lassan hova lépni, mit nézni, miből kortyolni, hogy ne ütközzünk bele Mészáros Lőrincbe. Ami viszont még ennél is nagyobb baj: Mészáros Lőrinc a nyilvánosságot is felfalta.

A Népszabadság bezárása óta minden addiginál nyilvánvalóbbá vált, hogy Mészáros médiabirodalma, mint a kormány elsődleges szócsöve, szemérmetlenül ontja magából a propagandát (miközben a közpénzből ontott milliárdos reklámbevételeket mosolyogva teszik zsebre). És hiába esik a Mészáros-lapok olvasottsága, ha ezzel párhuzamosan egyre szűkül a piac, egyre kevesebb független hang szólalhat meg, a tájékoztatás is elveszti közjellegét, ha a magyar állampolgárok pénzéből finanszírozva jutnak egyre kevesebb objektív információhoz – a magyar állampolgárok.

És hogy végre rákanyarodjunk a 2Rule-ra is: mi példázná jobban, hogy a sportmárka politikai szárnyalását (elnézést, erőltetett szóviccel nevet eszkábáló mezgyárnak erőltetett szókép jár), mint az, hogy a közmédia, vagyis az MTVA élőben közvetítette a 2Rule termékbemutatóját, a műsorvezető adásban viselte a márka kitűzőjét, mindezért pedig egyetlen forintot sem kaptak?

És ugye az sem életszerű, hogy egy, a piacon frissen megjelenő márkára úgy váltanak át a magyar focicsapatok, hogy egyébként fogalmunk sincs róla, hogy milyen minőségűek (azért a szakítópróbán elég hamar elbukott a mez), és világcégekkel kötött szerződések landolnak a kukában, csak hogy végre 2Rule-t húzhassanak a focisták…

Maradjunk annyiban, hogy Mészáros Lőrinc, aki a 2010-es évek hajnalán kezdte meg komolyabb politikai pályafutását – és ezzel párhuzamosan meggazdagodását –, bármilyen cselekedete politikai jellegű is, hiszen mindaz a vagyon, befolyás és hatalom, amit magához ragadott, szorosan összefonódik politikai karrierjével.

Sőt. Bár eddig szólt ilyesmiről fáma, ám immár (nyilván nem szégyenkezve) hivatalossá is tették: Mészáros Lőrinc és Tiborcz István, Orbán Viktor veje közt üzleti megállapodás köttetett. Tiborcz BDPST Zrt. nevű cége megvásárolta Mészáros Lőrinc Konzum PE magántőkealapjától az Appeninn Holding Zrt, 20,59 százalékát – a részvénycsomag értéke valahol 6 milliárd forint körül lehet.

És igen, ez pontosan azt jelenti, amit. Mészáros vagyona bevándorolt Orbán nyilván saját lábon álló vejének zsebébe. Vagyis az Orbán-családéba. Vagyis a kör lényegében bezárult.

Orbán Viktor földije, Mészáros Lőrinc a NER egyik (ha nem a) legnagyobb nyertese.

És épp ezért a 2Rule soha nem lehet politikamentes sportmárka – mert minden olyan területen, ahová beteszi a lábát (legyen ez az országos foci, vagy egy egyszerű futóverseny) azért van jelen, mert Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor nagy barátja tulajdonolja a céget.

Végülis, ha azt vesszük, ez a kis jutalom a futóverseny befutóinak nem is olyan nagy dolog, láttunk már Mészárostól ennél rosszabbakat is.

Ami igazán szomorú ebben, hogy külön kihangsúlyozzák a szervezők, hogy „politika mentes” a jutalom felajánlása.

Mert persze lehetne ez valóban egy kedves gesztus is, vagy csak egy kis ingyen reklám egy most beinduló cégtől. Csakhogy ne legyenek illúzióink: Mészárosnak nincs igazából szüksége arra, hogy ilyen jótékony gesztusokkal próbálja cége ismertségét növelni. Mint ahogy nincs szüksége arra se, hogy frissen indult vállalkozását vérrel és verejtékkel próbálja felfuttatni.

Mert ugyan ki mondana ma nemet Mészáros Lőrincnek? Ki lenne oly bátor, hogy felvállalja: azért nem kell neki a 2Rule, mert egy szemérmetlenül harácsoló oligarcha tolná le a torkán?

Marad a „garantáltan politika mentes” kiírás, amit aztán mindenki jól körberöhög, pedig valójában egyáltalán nem vicces. Mert csupán azt szimbolizálja, hogy ma Magyarországon bármikor, bárhová betörhet a NER, és leuralhatja a terepet. Ha ma Mészáros sportszereket gyárt, akkor ezen sportszerek úton-útfélen használva lesznek. És senkinek nem lesz kétsége afelől, hogy miért.

És az megvan, hogy a 2Rule a jövőben karácsonyfadíszeket, videójátékokat és kalapot is gyárthat? Az lesz ám csak a csudaszép, politikamentes világ…

Címlapkép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd