Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyomoznak és tüntetnek Orbán olasz elvbarátja ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nyomozást indított a szicíliai Agrigento város ügyészsége az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini ellen, miután az olasz parti őrség egyik hajója öt napig vesztegelt a szicíliai Catania kikötőjében 177 menekülttel a fedélzetén.

A szélsőjobboldali kormánypárt, a Liga vezetőjét a személyi szabadság megsértéséért és hivatali visszaélésért vonhatják felelősségre, mivel az olasz törvények szerint fogvatartási parancs híján csak 48 óráig lehetséges hatóságilag a szabad mozgáshoz való jog korlátozása. Ezenkívül az emberi jogok európai egyezménye is úgy rendelkezik, hogy a 48 órán keresztül feltartott menekülteket szabadon kell engedni, és biztosítani kell számukra a menedékkérés lehetőségét.

A menekülteket még a múlt héten, szerdán mentette ki az olasz parti őrség egy túlzsúfolt hajóról, majd máltai kerülővel érkezett meg hétfőn Catania partjaihoz. Salvini ragaszkodott korábbi gyakorlatához, a menekülteket szállító hajót annak ellenére sem engedte kikötni Olaszországban hogy maga a hajó is olasz felségjelzésű volt.

A direktívával szembemenvén Toninelli közlekedési miniszter kedden Twitteren jelentette be, hogy a hajó kiköthet Szicíliában, annak ellenére, hogy a belügyminiszter erre nem adott előzőleg engedélyt. Miután az illetékes ügyészség bejelentette, hogy megindítja az eljárást Salvini ellen a menekültek illegális fogvatartása miatt, a belügyminiszter végül szombaton adott engedélyt a fedélzeten lévő menekülteknek a mentőhajó elhagyására.

A politikus egyben azt is közölte: az olasz katolikus egyház vállalta, hogy az emberek nagy részét gondjaiba veszi, húsz embert Albánia hajlandó befogadni, és Írország mellett más államok is jelezték hasonló szándékukat. Az ellene induló nyomozásra úgy reagált, hogy elvárná, hogy az ügyészek inkább az embercsempészek ellen, és ne őellene nyomozzanak. Felfoghatatlannak nevezte, hogy az összeomlott híd miatt senki ellen nem indítottak nyomozást, de egy miniszter ellen igen, aki „az ország határait védi”.

Mindeközben Salvini a menekültpolitikában vele egy húron pendülő Orbán Viktorral közös találkozójára készül, amely kedden esedékes Milánóban, témája pedig az európai migrációs politika lesz. A Liga koalíciós partnere, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) közleményben határolódott el a megbeszélés kapcsán Salvinitől. Mint írták, „csak és kizárólag politikai eszmecserének, nem pedig intézményes vagy kormánytalálkozónak számít”  a magyar kormányfő és az olasz belügyminiszter találkozója.

Az M5S szenátusi és képviselőházi frakcióvezetője közös nyilatkozata hangsúlyozza:

„azoknak az országoknak, amelyek nem csatlakoznak a menekültek áthelyezésekhez, és mindazoknak, akik válaszra sem méltatják Olaszország segélykérelmét, véleményünk szerint nem kellene több európai forrásban részesülnie. És ezen országok között jelenleg Magyarország is szerepel”.

A balközép Demokrata Párt (PD) viszont tüntetést hirdetett meg kedden Milánóban Salvini, Orbán, illetve az általuk képviselt „egoista és szögesdrótos” Európa ellen.

„Salvini és Orbán a gyűlölet és a megosztottság Európájának vezetői, Visegrádi Uniót akarnak létrehozni Olaszországgal”- nyilatkozta Emanuele Fiano a PD képviselője.

(The Guardian, HVG.hu)