Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ENSZ kéri az európai államokat, hogy fogadják be az olasz hajón ragadt menekülteket

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa, Filippo Grandi kéri az európai államokat, hogy „cselekedjenek helyesen”, és fogadják be azt a közel kétszáz menekültet, akiket az olasz belügyminiszter utasítására, még úgy sem engednek partraszállni, hogy eleve az olasz partiőrség menekítette ki őket.

Korábban mi is írtunk róla, hogy az olasz parti őrség hajója, az Ubaldo Diciotti múlt szerdán vett fel 190 menekültet egy túlzsúfolt hajóról Lampedusa szigetének környékén, közülük 13 sürgős orvosi segítségre szorult, őket Máltán látták el (emiatt Róma napokig ragaszkodott ahhoz, hogy a hajó Máltán kössön ki, de a máltaiak ezt elutasították).

Jelenleg 177 ember vesztegel a hajón, aminek az olasz közlekedési miniszter, Danilo Toninelli engedélyezte, hogy a szicíliai Cataniában kikössön.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter korábban leszögezte, hogy bár a menekülteket szállító hajó olasz felségjelzésű, ennek ellenére nem köthet ki Olaszországban.

Grandi nyilatkozatában leszögezte:

„Eljött az ideje annak, hogy véget érjen az országok közötti verseny, ami arról szól, hogy ki tud kevesebb felelősséget vállalni a tengeren megmentett emberekért. (…) Azt javaslom az európai államoknak, hogy tartsák tiszteletben saját elveiket, tegyék azt, ami helyes, és ajánljanak fel menedéket azoknak az embereknek, akiket a Földközi-tengerből mentettek ki.”

Időközben szicíliai hatóságok kiszálltak a helyszínre, ahol ismeretlen tettes után nyomoznak, hogy megvalósult-e a menedékkérők illegális fogvatartásának bűntette. Salvini belügyminiszter malíciózus hangvételű Facebook-közvetítésben közölte, hogy hallott a nyomozásról, de ő „nem ismeretlen tettes, őt Matteo Salvini-nek hívják, és nyugodtan fel lehet keresni, hogy kikérdezzék.”

Forrás: The Guardian
Címlapkép: kép: Fabio/Twitter