Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy 177 menekültet szállító olasz hajó kiköthetett Szicíliánál, de Salvini nem engedi, hogy leszálljanak róla

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az olasz parti őrség hajója, az Ubaldo Diciotti múlt szerdán vett fel 190 menekültet egy túlzsúfolt hajóról Lampedusa szigetének környékén, közülük 13 sürgős orvosi segítségre szorult, őket Máltán látták el (emiatt Róma napokig ragaszkodott ahhoz, hogy a hajó Máltán kössön ki, de a máltaiak ezt elutasították).

Jelenleg 177 ember vesztegel a hajón, aminek az olasz közlekedési miniszter, Danilo Toninelli engedélyezte, hogy a szicíliai Cataniában kikössön.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter korábban leszögezte, hogy bár a menekülteket szállító hajó olasz felségjelzésű, ennek ellenére nem köthet ki Olaszországban. Beszélt arról is, hogy a földközi-tengeri nemzetközi katonai műveletek hajóit is ki akarja tiltani az olaszországi kikötőkből, de a római védelmi tárca jelezte, hogy ez nem a belügyminiszter hatáskörébe tartozik.

Úgy tűnik, ezúttal megint saját kormánya mondott ellent Salvini belügyminiszternek: Toninelli közlekedési miniszter kedden Twitteren jelentette be, hogy a hajó kiköthet Szicíliában, annak ellenére, hogy Salvinihez közelálló források szerint a belügyminiszter erre nem adott előzőleg engedélyt – írja a Guardian.

Miután nem sikerült megakadályoznia a hajó kikötését, Salvini a fedélzetén lévőket nem engedi partra szállni. „A hajó kiköthet Olaszországban, amennyiben a 177 migránst a szolidaritás szellemében az EU szétosztja” – jelentette be Salvini. Brüsszel jelezte, hogy tárgyalásokat kezdeményezett az ügyben tagországokkal, de az nem derült még ki, pontosan melyikekkel.

A Mentsük meg a gyermekeket (Save the Children) jótékonysági szervezet szóvivője szerint a hajó utasai „mihamarabbi ellátásra szorulnak. Vannak köztük, akik hónapok óta, vagy akár több mint egy éve szenvedtek líbiai büntetőtáborok fogságában.”

(via Guardian)

Címlapkép: kép: Fabio/Twitter