Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tűzvész közepén lassította le a tűzoltók internetét a szolgáltató, csak pénzért kapcsolta vissza

Ez a cikk több mint 5 éves.

Július végén kezdődött és azóta is dúl Kaliforniában az állam történetének legnagyobb kiterjedésű bozót- és erdőtüze. Az USA legnépesebb államának északi részén dúló katasztrófát már 74 százalékban ellenőrzés alatt tartják a tűzoltók, ám a veszély még korántsem hárult el.

Pár nappal a tűzvész kitörése után a lángokkal küzdő Santa Clara megyei tűzoltók arra lettek figyelmesek, hogy brutálisan lelassult az általuk használt internet sebessége. A tűzoltóság egyik rendszergazdája felvette a kapcsolatot az internetszolgáltatóval, a Verizon nevű céggel, és kérte őket, hogy oldják fel a sebességkorlátozást, hiszen egy korlátlan csomagra fizettek elő, plusz a katasztrófahelyzet miatt fokozottan szükségük van a gyors internetkapcsolatra.

A Verizon ügyfélszolgálatától azt a választ kapta, fizessen elő egy drágább csomagra, és akkor helyreáll a sebesség.

Az eset nem látott napvilágot, most úgy került be a sajtóba, hogy a Santa Clara megyei tűzoltó-parancsnokság támogatóként beszállt egy szövetségi szintű bírósági perbe, amelynek keretén belül tucatnyi állam és önkormányzati szerv pereli a szövetségi kormányzatot az netsemlegességi előírások visszavonása miatt.

Mit jelent a netsemlegesség?

A netsemlegesség az az elv, amely szerint az internetszolgáltatók nem blokkolhatják vagy lassíthatják le az internet-hozzáférést bizonyos adatokhoz magasabb ár kikényszerítése érdekében. Az elv szerint az internetszolgáltatóknak az interneten található összes adatot azonos módon és egyező feltételekkel kell, hogy kezeljék. Nem lassíthatják például a konkurens weboldalakhoz vagy szolgáltatásokhoz való hozzáférést, hogy így hozzák versenyelőnybe saját termékeiket.

A Trump-kormányzat tavaly decemberben döntött a netsemlegességi szabályok visszavonásáról, a döntés 2018 júniusában lépett életbe.

Anthony Bowden, Santa Clara megyei tűzoltóparancsnok a bírósághoz eljuttatott állásfoglalásában az írta, az internetsebesség ilyen módon történő csökkentése komoly nehézségeket okozott a katasztrófaelhárítók munkájában, és akár emberéletekbe is kerülhetett volna. Elmondása szerint a munka során minden másodperc számít, folyamatosan tisztában kell lenniük azzal, hogy tűzvész melyik részén van szükség plusz erőforrásokra.

„A legapróbb késlekedés is pusztító következményekkel járhat” – írta.

A Verizon végül visszaállította a tűzoltóság internetkapcsolatát, de csak azután, hogy előfizettek egy drágább csomagra.

A cég elismerte a hibát, ám állítása szerint ennek semmi köze nincs a netsemlegességi szabályok eltörléséhez, ehelyett az érintett ügyfélszolgálatis alkalmazott nyakába varrta a felelősséget.

A Santa Clara-i hatóságokat azonban nem győzte meg ez a magyarázat. A megye jogi képviselője James Williams szerint az ügynek igenis rengeteg köze van a netsemlegesség kérdéséhez, hiszen bizonyítja, hogy a nagy internetszolgáltatók még a közbiztonság veszélyeztetésétől sem riadnak vissza saját gazdasági érdekeik szolgálatában.

A netsemlegesség visszavonásával a Trump-adminisztráció épp ezt a viselkedést engedélyezi, sőt bátorítja – nyilatkozta Williams az Ars Technica portálnak kedden.

A tűzoltóparancsnok szerint a tapasztalat bebizonyította, hogy a Verizon nem fog visszariadni attól, hogy a vész- és katasztrófahelyzeteket kihasználja, és drágább előfizetési csomagokba kényszerítse bele a közintézményeket.

(via NPR)