Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A pénz beszél az interneten is

Ez a cikk több mint 6 éves.

A 21. század egyik legfontosabb vitájában a nagyvállalatok érdeke kerekedett felül a netező állampolgárok és a kis cégek érdekén. Az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága (FCC) csütörtökön eltörölte a netsemlegességet biztosító szabályokat, írta meg a BBC. A bizottságban a republikánus tagok szavazatával elfogadott döntés azt a 2015 februárjában hozott határozatot írja felül, amelyet az akkor még demokrata többségű kommunikációs bizottság fogadott el.

A netsemlegesség röviden azt jelenti, hogy a netszolgáltatók számára előírja az elfogulatlanságot és egyenlő hozzáférés biztosításának kötelezettségét, ami minden internetes oldalra és szolgáltatásra kiterjed. Az okoz problémát, ha a netszolgáltatók piaca koncentrálódik, és kevés cég fedi le az egész piacot.  Mert ez a néhány óriás cég dönti el, hogy mi és miként juthat el a felhasználókhoz. Aki tartalmat állít elő azoknak mozgásterük, mint alkalmazkodni a netszolgáltatókhoz.

A DigiTalkStories vlogjában elmagyarázzák bővebben, miért is fontos ez a téma:

A most eltörölt  előírások biztosították be a netsemlegességet azzal, hogy netszolgáltatók számára megtiltották a bizonyos tartalmakhoz való hozzáférés leállítsát vagy lassítsát. Az is tiltott volt, hogy a szolgáltatók fizetség ellenében egyes tartalomszolgáltatókat olyan előnyben részesítsenek, amelynek eredményeként azok szolgáltatásai másokénál gyorsabban juthattak el a fogyasztóhoz.

Sokan érvelnek úgy, hogy a netsemlegesség eltörlése az átlagos felhasználók és a kisebb cégek helyett a legnagyobb netszolgáltatóknak fog kedvezni. Az Egyesült Államokban óriási vitát váltott ki a téma. A legnagyobb technólógiai cégeket , mint a Google, Facebook, Microsoft, Amazon,  az Internet Association szervezet tömöríti, ami kiállt a rendelet fenntartása mellett. A netsemlegesség elvét a kétezres évek elején Tim Wu alkotta meg. Wu azt mondta, hogy szerinte a szabályozás gyengítésével Donald Trump élesen szembemegy a saját kampányígéreteivel.  

Az Európai Unió szigorú netsemlegességi szabályozás ültetett a gyakorlatba, de a mostani döntés hivatkozási alapot jelent a lobbisták felpuhítani a jelenlegi szigorú korlátozásokat.