Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csúsztat a kormány, amikor azt állítja, hogy egyeztet az otthonápolási díjról

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az elmúlt héten tartották volna az otthonápolási díjról és a devizahitelesekről szóló rendkívüli ülésnapot, amit az ellenzék kezdeményezett és amire a kormánypárti képviselők közül senki sem ment (a 68 ellenzéki képviselőből is mindösszesen 38-an jelentek meg az általuk kezdeményezett vitanapon).

A tartósan beteg családtagjaikat otthonápolók már régóta küzdenek az ápolási díj megemeléséért, demonstráltak, és egy petíciót is elindítottak, amit eddig 36 500-an írtak alá.

(Fotó: Facebook / Lépjünk, hogy léphessenek)

Az otthonápolók csak segélyre jogosultak, aminek az összege 52 800 forintot jelent. Jelenleg 12 ezer ember gondozza ennyi pénzből súlyosan beteg hozzátartozóját, további 40 ezer ember pedig még ennél is kevesebb pénzből kénytelen gazdálkodni. A legjobb esetben a családi pótlékkal együtt maximum 75 815 forintot kereshetnek.

Cseve Csoport, az aHang és a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület közösen küzd az otthoni ápolás munkaként való elismeréséért. Az utóbbi vezetője, Csordás Anett az ATV Start műsorában elmondta, hogy Varga Mihály ígérete ellenére, hogy ősztől párbeszédet kezdenek az érintett szervezetekkel,  még nem történt semmi, velük még senki nem egyeztetett, és a többi hasonló szervezettel sem.

Szerinte azzal, hogy azt állítják, egyeztetés folyik, csak csúsztatnak, miközben semmi érdemi dolog nem történik.

Elmondta, hogy az otthonápolók három kategória szerint kapják a segélyt: 29 ezer, 44 ezer, illetve a legmagasabb kategóriában lévők – akik egyáltalán nem tudják magukat ellátni – 52 810 forintot kapnak. Ehhez képest az otthonápolást végzők Romániában 130 ezer, Ausztriában 600 ezer, Lengyelországban családi pótlékkal együtt 175 ezer forintnak megfelelő összeget kapnak.

A tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos hozzátartozójukat ápolók itthon azt szeretnék elérni, hogy 50 ezer forinttal emeljék meg ezt a díjat. A jelenlegi jogállás segélynek ismeri el az otthonápolást, tehát ha az ápoló például kórházba kerül, akkor 45 nap után a TB nem fizeti az egészségügyi ellátását. Ezért szeretnék teljes munkaviszonyként elismertetni ezt a tevékenységet.

Csordás beszélt arról is, hogy készítettek egy rövidfilmet, amit már több mint 700 ezren tekintettek meg, valamint, hogy  meghívták a kormánypárti képviselőket, töltsenek el egy napot, tapasztalják meg, hogy miről szól az otthonápolás, de ezt senki nem vállalta.

Azt mondta, hogy ott lesznek az első parlamenti ülésen és követelni fogják, hogy minél hamarabb oldják meg ezt a kérdést, de ha nem történik semmi, akkor szeptember 28-án ismét kiállnak a parlament elé.

(atv.hu)