Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csak bekerült a parlamentbe az otthonápolási díjról szóló petíció

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ahogy azt mi is megírtuk, ma kezdődik a költségvetés általános vitája, ehhez kapcsolódva pedig a Kossuth téren tartott demonstrációt a Cseve Csoport, a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület és az aHang, akik közösen küzdenek az otthoni ápolás munkaként való elismeréséért.

Mint felhívásukban írták:

A családi pótlékkal együtt is maximum 75.810 forintból kell két embernek megélnie, ami egyszerűen lehetetlen, még Magyarországon is. Ez tarthatatlan helyzet!

Ma reggel pedig azért álltak ki a Kossuth térre, hogy a munkába igyekvő képviselőknek is átadhassák petíciójukat.

Ami végül be is került a képviselők asztalára, igaz, a fideszes politikusok nem maguk vették át, hanem az MSZP-s Kunhalmi Ágnes, Bangóné Borbély Ildikó és Korózs Lajos jóvoltából, akik még az általános vita előtt tettek belőle minden kormánypárti képviselő elé egyet.

Németh Szilárd épp átveszi, Varga Mihály már tanulmányozza.

A szervezetek azonnali intézkedésként azt követelik, hogy 50 ezer forinttal emeljék a kiemelt ápolási díjat, és 2019. január 1-től minősítse át a kormány legalább minimálbéres munkaviszonnyá vagy foglalkoztatási jogviszonnyá. Ezzel párhuzamosan pedig szakértői csoportok javaslatai alapján bővítse a jogosultak körét.

A DK-s Varju László pedig azt is felajánlotta, hogy mint a költségvetési bizottság elnöke viszi az Országgyűlés elé a követeléseket.

A tartós betegek otthoni ápolásának munkaként való elismerése érdekében egyébként indult már petíció is, amelyet már több mint 16 ezren írtak alá.