Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ma a 11. kerületben lakoltattak ki egy családot

Ez a cikk több mint 5 éves.

A keddi, Ferencvárosban történt kilakoltatás – amelyről mi is beszámoltunk – után szerdán délelőtt a 11. kerültei Bánk Bán utca egyik társasházának emeleti lakásház érkeztek meg a végrehajtók. Az intézkedés következtében egy ötven év körüli asszony és idősebb élettársa kényszerült elhagyni lakását.

Kilakoltatás a 11. kerületi Bánk bán utcában. Fotó: Mérce

A helyszínről érkező információk szerint a család által felvett kölcsön összege 3 millió forint volt, ennek valamivel több mint felét tudták visszafizetni, javarészt a hölgy rokkantsági ellátásából levont forrásból. Úgy tudjuk, a kamatokkal együtt mintegy tizenhárom millió forintra nőtt a tartozásuk.

A lakásnál a végrehajtás kitűzött időpontjára rengeteg rendőr, valamint érdekvédő szervezetek képviselői gyűltek össze. A kilakoltatás ellen tiltakozók többszöri felszólítás ellenére is testükkel állták el a rendőrök útját. Egyikük odakulcsolta lábát a gangon található korláthoz, őt a rendőrök a karjánál fogva vonszolták el.

Miután a család nem nyitott ajtót a végrehajtóknak, a zárat lakatos segítségével iktatták ki a rendőrök, így jutottak be a lakásba. Míg a hölgy élettársa összepakolt táskával önként elhagyta az ingatlant, az asszony a rendőröknek kellett kikísérniük. A jelenlévők körében óriási riadalmat keltett, amikor a több ott lakó szerint is tartós beteg asszony a földszintre érve összeesett a belső udvaron, mentőt is kellett hívni hozzá. Úgy tudjuk, a mentők kiérkezését követően a nő jobban lett, nem kellett kórházba szállítani.

A kilakoltatásánál jelen volt az MSZP választmányi elnöke, Kunhalmi Ágnes is, munkatársunk rövid interjút is készített vele a helyszínen. Mint mondta, nem érti, hogy az állam „hogyan hagyhatja magára a saját polgárait”, az MSZP pedig az Adóskamarával közösen kidolgozott törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amelyről pénteken tart vitanapot a parlament. Ez egyrészt azt javasolja, hogy 2019. december 31-ig legyen kilakoltatási moratórium, valamint a csomag segítségével „újra lehetne tervezni” az adósok tartozásainak rendezését, amennyiben eredeti árfolyamon fizettetnék vissza az adósok tartozását.  Korábban mi is írtunk arról, hogy devizahiteles tartozás miatti kilakoltatások csak idén 30-40 ezer ember érintenek.

A kilakoltatásnál történtekről a Mérce élőben közvetített, a helyszínen készült videónk alább látható: