Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A polgárháborúba csúszó Venezuelához hasonlítja Dániát a Fox News riportere

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ha az ember Dániára gondol, általában a LEGO, a biciklik, az ingyenes felsőoktatás, egészségügy és az itthonról nézve elképzelhetetlenül magas fizetések jutnak eszébe. Ám ha valaki múlt pénteken a Fox Business csatornájára kapcsolt, egy egészen másik oldalát ismerhette meg a kis skandináv államnak, ami rendre elől végez a legboldogabb országokat összegyűjtő listákon.

Az Emmy-jelöléssel is büszkélkedő Trish Regan nevű riporter egy rövid videóban párhuzamot vont az összeomlás szélén álló dél-amerikai ország, Venezuela és Dánia gazdasági modelljei közt. A videó elején a Venezuelában folyó utcai harcokból láthatunk bevágásokat, miközben Regan bemutatja a Hugó Chávez halála után az olajár-változás miatt egy pillanat alatt összeomló országban uralkodó állapotokat: erőszak, az élelem és az alapvető javak hiánya, brutális infláció, általános káosz. A riporter szerint ez történik, ha valahol bevezetik a szocializmust. Majd egy hirtelen csavarral és a Hamlet után közkedvelt mondássá váló „valami bűzlik Dániában” szófordulattal áttér az amerikai baloldal kedvenc mintaországára, Dániára.

A riporter állítása szerint az országban mindenki a kormánynak dolgozik-már aki dolgozik egyáltalán, hiszen a lakosság többsége erre sem hajlandó.

Majd kiakadt az óriási adókon, amit szegény dánok kénytelenek fizetni az őket nyomorgató kormánynak. Regan ugyan megemlíti, hogy a felsőoktatás Dániában ingyenes (ami egyébként Európa-szerte is egyre népszerűbb célpontá teszi a külföldön továbbtanulni vágyók számára az országot), de hitetlenkedve osztja meg a nézőkkel, hogy ez a szörnyű marxista kormány nemhogy ingyenes egytemi képzést nyújt a fiatal elvtársaknak,

de egyenesen fizet nekik azért, hogy részt vegyenek a felsőoktatásban.

Aminek a riporter szerint egyenes következménye, hogy a dán fiatalok a kelleténél sokkal több időt, nem ritkán hat évet is töltenek a felsőoktatásban. És a legszörnyűbb az egészben, hogy miután nagy nehezen befejezik az egyetemet, a lánglelkű fiatalok valami hasznos munka helyett „muffinozókat akarnak nyitni”. Majd konlúzióként megfogalmazódik, hogy a Bernie Sanders és Ocasio-Cortez (vagy ahogy a riporter nevezi: az a nő Queens-ből) által propagált szocializmus megfosztja az állampolgárokat a lehetőségeiktől és tönkreteszi a jól működő országokat. Szóval jobb lesz vigyázni.

A vörösök persze résen voltak és hamar szembesítették a Donald Trump szócsöveként működő Fox News-t az általuk legrettegettebb dologgal: a tényekkel. A dán pénzügyminiszter Twitteren hívta fel a figyelmet arra, hogy Dániában a munka-magánélet egyensúly a világon az egyik legjobb, emellett a dán dolgozók sokkal produktívabbak az amerikaiaknál. Az amerikai dán nagykövet, Lars Gert Lose megosztott néhány statisztikát az országáról. Ezekből az adatokból kiderült, hogy Dánia sok mutatóban előzi meg az Egyesült Államokat: üzlet-és vállalkozóbarátság, innováció, költségvetési egyensúly, munkanélküliség tekintetében a skandináv ország több mérvadó felmérés szerint is jobban teljesít a világ legfőbb szuperhatalmánál. Majd végső döfésként a The World Economic Forumot is idézte, amely szerint az ember nagyobb eséllyel „élheti meg az amerikai álmot Dániában, mint az USA-ban”.

Kép: A zöld szín azokat az országokat jelöli, amiknek van az űrben autója, a rózsaszín pedig azokat, ahol van állami egészségbiztosítás. / Facebook, Slavorum

A riport emellett nem kevés ferdítést és sarkítást is tartalmaz. Az például valóban igaz, hogy a dán felsőoktatásban részvevő diákok állami támogatásban részesülhetnek. A Statens Uddannelsesstøtte, vagy közkedveltebb nevén SU valóban hat évig jár a dánoknak (illetve a külföldi diákoknak, de nekik ehhez az ösztöndíjhoz havi körülbelül 40 órát is dolgozniuk kell valahol). És bár a riport igyekezett rossz színben feltüntetni ezt a rendszert, az igazság valójában az,

hogy ez a mindenkinek járó 5941 koronás (ez adózás előtti összeg!) támogatás hozzájárul ahhoz, hogy a diákok az egyetem mellett fenntarthassák magukat és hamarabb függetlenné váljanak a szüleiktől.

A botrányt kavaró riport időzítése nem volt véletlenszerű. A Gallup legújabb felmérése szerint az amerikai Demokrata Párt szavazóinak 57 százaléka pozitív véleménnyel van a szocializmusról– a kapitalizmus eszméjével ugyanakkor csak a megkérdezettek 47 százaléka ért egyet, ami az elmúlt 8 év negatív rekordja. A fiatalok körében a legnépszerűbb a baloldali irányzat, ami annak fényében meglepő, hogy 2010-ben még 68 százalékuk a kapitalizmust támogatta.

A felmérés elemzéséhez ugyanakkor hozzátartozik, hogy az azt végző Gallup nem definiálta pontosan a két eszmerendszert, a válaszadók csak eldöntötték, melyikkel értenek inkább egyet. Így számukra a szocializmus egészen mást jelenthet, mint egy kelet-európainak. Ami nekünk a kollektivizálás, a diktatúra és Bacsó Péter Tanúja lehet, az az USA-ban a Bernie Sanders által népszerűvé tett általános egészségbiztosítás és a tandíjmentes felsőoktatás. És mivel az amerikai baloldal egyre jelentősebb erőkkel van jelen a Demokrata Pártban, érthető a jobboldal aggodalma.

És ha a tisztes megélhetés, vagyoni egyenlőség, a jó minűségű, ingyenes állami szolgáltatások egyenlőek a szocializmussal, akkor Trish Regannak igaza van: valami bűzlik Dániában.

Forrás( The Washington Post, 444)