Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Teljes kizsigerelés: az autójában él az Amazon egyik dolgozója

Ez a cikk több mint 5 éves.

Köztudott, hogy az Amazon nem a dolgozók megbecsüléséről híres: legutóbb Németországban, Lengyelországban és Spanyolországban hirdettek sztrájkot a nagyvállalat dolgozói olyan munkaszerződést követelve, amelyek garantálják számukra az egészséges munkakörnyezetet. Az alacsony bérek mellett ugyanis az embertelen munkakörülmények is problémát jelentenek: az Egyesült Királyságban a dolgozók nem ülhetnek le munka közben, 30 másodperc alatt kell elkészíteniük egy csomagot, de még azt is mérik, mennyi időt töltenek a mosdóban.

Míg az Amazon alapítója és ügyvezető igazgatója, Jeff Bezos 12 millió dollárt költ ötödik háza felújítására, addig akad olyan dolgozó a cégénél, aki a saját autójában kénytelen élni. Bernie Sanders szenátor osztotta meg Facebook-oldalán azt a videót, amelyben egy Amazon-dolgozó mesél arról, milyen a világ leggazdagabb emberének dolgozni. A nő 40 órában dolgozik óránként 13 dollárért, amiből nem tudta kifizetni a lakbért, ezért kezdetben egy internetes adománygyűjtő portálon próbált némi pénzhez jutni, ám így sem tudta kifizetni a lakbért, így végül kilakoltatták.

„1 dollár van a pénztárcámban és 5 dollár 46 cent van a bankkártyámon. Nincs ennivalóm, nincs gázom, és egy teljes munkaidős Amazon-dolgozó vagyok. Eladtam minden ékszerem, zálogba adtam a fegyvereim.” – mondja.


Bezos 2017 óta a világ leggazdagabb embere. Tavaly 40 milliárd dollárral, azaz körülbelül 11 ezer milliárd forinttal nőtt a vagyona. Idén már az év első öt hónapjában ugyanennyivel nőtt Bezos tőkéje, ami így 140 milliárd dollár, azaz körülbelül 38 ezer milliárd forint körül jár. Ehhez képest egy átlagos Amazon dolgozó idén eddig megkeresett medián bére körülbelül 12 ezer dollár, azaz 3 millió 265 ezer forint körül mozgott.

Bezos vagyona minden egyes nap 275 millió dollárral növekszik, idén márciusban percenként(!) 230 ezer dollárt (62,5 millió forintot) keresett meg – egyértelműen a dolgozók kárán.

Egy Amazon dolgozó egész éves medián bére körülbelül 28 ezer dollár (7 millió 615 ezer forint), ami azt jelenti, Bezos 10 másodperc alatt többet keres, mint egy dolgozója egész évben.

Bezos ahelyett, hogy megfizetné a dolgozóit és emberséges munkakörülményeket biztosítana számukra, legutóbb például egymilliárd dollár értékű Amazon-részvényt fektetett saját űrtechnológiai kutatásaiba, szerinte ugyanis a Hold jelenti a jövőt.

„Míg Bezos minden este steaket eszik, szeretném személyesen tudatni vele, mit fogok ma este vacsorázni: kekszet és sajtot” – mutatja egy korábbi videóban az elkeseredett nő a hűtője (amikor még volt hűtője) tartalmát, aki úgy érzi, mentálisan és fizikilag is megtörte a vállalat.

Az eset nem egyedi, Sanders szerint a „hihetetlen kapzsiság kultúrája” országszerte jelen van és több millió amerikait érint.

Címlapkép: Jeff Bezos, Twitter