Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Dömsödi Gábor szoros küzdelemben alulmaradt Pásztón, Balmazújvárost viszont elvesztette a Fidesz

Ez a cikk több mint 5 éves.

Négy településen tartottak ma időközi választást: Felcsútot megtartotta, Balmazújvárosban viszont kikapott a Fidesz által támogatott jelölt. Pásztón még nincs hivatalos eredmény, de úgy tűnik, Dömsödi Gábor alulmaradt fideszes kihívójával szemben.

Felcsúton papírforma-eredmény született

Orbán Viktor gyermekkorának és kedvenc stadionjának színhelyén, Felcsúton két Mészáros László indult a polgármesteri címért, miután Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) lemondott. A Kétfarkúak a Fidesz kedvenc trükkjét a kormánypárt ellen fordítva a fideszes jelölttel azonos nevűt indítottak a Mészáros László János ellen, jelesül Mészáros László Istvánt.

A Kétfarkúak intenzív kampánya végül 11%-ot ért, a fideszes Mészáros László István 535 szavazatot kapott, míg a Kétfarkaúk által támogatott Mészáros László Jánosra 66-an szavaztak.

A kutyák a kampányban építettek buszmegállót, és a kocsma falára is felfestették a „felcsúti Máriót”. A kutyapárti Mészáros azt ígérte, ha nyer, rendeletileg tiltja be a félelmet, szerinte a kampány során érzékelhető volt, mennyire tartanak a helyi lakosok Mészáros Lőrinctől.

Bővebb cikkünk a felcsúti időközi választásról itt olvasható.

Balmazújvárosban kikapott a Fidesz által támogatott jelölt

Meglepő eredmény született viszont a balmazújvárosi időközi választáson:

a Fidesz által támogatott független jelölt, Nagy Tamás alulmaradt Hegedűs Péter vállalkozóval és civil szervezeti vezetővel szemben: a fideszes jelölt 1709 voksot kapott, így Hegedűs Péter független jelölt 2053 szavazata elég volt ahhoz, hogy a Hajdú-Bihar megyei település polgármestere legyen.

A részvétel 27,74 százalékos volt.

Ez a település a legnagyobb azok közül, ahol ma polgármestert választottak. A 17 ezer fős városban azért kellett időközit kiírni, mert a korábbi polgármestert, a független Veres Margitot áprilisban egy korrupciós ügyben bűnösnek találták, és jogerősen öt év börtönre ítélték. Veres még Tiba István fideszes országgyűlési képviselő polgármestersége idején, jegyzőként követte el a terhére rótt bűncselekményt. Az ügyben a honatya is képbe került, sőt,

Tiba maga ismerte el, hogy a vesztegetési pénzt neki szánta a vállalkozó. Tiba ellen azonban nem emeltek vádat.

A 24.hu egyébként nemrég írt arról, hogy Veres Margit nem vonult még be a büntetésvégrehajtási intézetbe, a lap azt feltételezi, hogy az Igazságügyi Minisztérium adott halasztást az ex-polgármesternek.

Nagy Tamás vállalkozó a Fidesz támogatásával, függetlenként indult, korábban nem vállalt közéleti szerepet, viszont Tiba István bizalmasának tartják. A helyi pártszervezeten belül állítólag feszültségek is adódtak abból, hogy nem a város korábbi alpolgármesterét indította a Fidesz.

A polgármesteri tisztséget elnyerő Hegedűs Péter a Célbakísér helyi civil szervezet jelöltjeként 2014-ben kompenzációs listán bejutott a képviselőtestöletbe, a Civishir szerint 18 éves katonai pályafutás után vállalt közéleti szerepet.

A választáson még Csige Sándor független jelölt, valamint Dobány Péter, a Magyar Munkáspárt jelöltje indult. Őket 52-en, illetve 47-en támogatták.

Pásztón szoros versenyben, de alulmaradt Dömsödi

Pásztón nagyon szoros választáson, magas részvétel mellett maradt alul Dömsödi Gábor polgármester fideszes kihívójával szemben.

A települést 2014 óta vezeti a volt tévés műsorvezető függetlenként, fideszes többségű közgyűlés mellett. Az együttműködés rendben volt, amíg Dömsödi nem nyilvánított véleményt országos kérdésekben. Először Kövér Lászlót kritizálta, amiért a szomszédvár fideszes jelöltje mellett nemtelen eszközökkel kampányolt, majd Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselőjének vagyonosodását kezdte firtatni. Később kiderült, az LMP színeiben parlamenti képviselő is lenne. Ezt a helyi Fidesz már nem tolerálta, és az egyéni országgyűlési mandátum sima behúzása után a képviselőtestület április 8-át követően feloszlatta magát.

Dömsödi függetlenként indul a polgármesteri székért, a Párbeszéd és a Momentum jelezte támogatását. A fidesz Farkas Attilát indította, aki Dömsödi alpolgármestere volt a viszony elmérgesedéséig.

A valasztas.hu-n még nincsenek fenn a végleges adatok (itt 77 százaléknál 95 szavazattal vezet Farkas), de Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke által közölt végleges, de még nem hivatalos adatok szerint

Farkas Attila 1888 szavazatot gyűjtött, szemben Dömsödi Gábor 1782 szavazatával.

Frissítés. Az MTI szerint Farkas Attila 1887 szavazatot kapott, Dömsödi Gábor 1781 voksot szerzett, a harmadik jelölt, Plecskó Péter pedig 122-t. 

A harmadik jelölt, a független képviselő Plecskó Péter jóval kevesebb szavazatot kapott kettejüknél.

A valasztas.hu-ra feltöltött, nem végleges adatok alapján időközi választáshoz képest szokatlanul magas volt a részvétel, valamivel 50% alatti.

A közgyűlésbe az országos ellenzéki pártok alig indítottak jelölteket: a Fidesz 8 jelöltje mellett csak két jobbikos indul pártszínekben. A képviselőtestületi választási adatok még nem nyilvánosak.

A 2014-es polgármester-választás is szoros volt, akkor Dömsödi mindössze 50 szavazattal verte meg ellenfelét, Sisák Imrét.

A pásztói időközi választásról szóló háttércikkünk itt olvasható.

A három országos figyelmet kapó időközin túl még Sorkikápolnán tartottak időközi polgármester-választást, a Vas megyei aprófaluban Fodor Béla József nyerte el a választók bizalmát.

Az időköziken elnyert tisztségek mandátuma rövid, csak a 2019-es önkormányzati választásokig tartó időre szól.

(MTI, Mérce / Címoldali kép: képkivágás a Hír TV Privátszféra című műsorából)