Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ukrajna „destruktívnak és provokatívnak” tartja a magyar kormány politikáját

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az MTI pénteken arról tudósított, hogy az ukrán külügyminiszter-helyettes, Vaszil Bodnar szerint az ukrán kormány kész megtagadni a belépést a Kárpátalja fejlesztéséért felelős frissen kinevezett minisztertől, Grezsa Istvántól. Bodnar a Jevropejszkaja Pravdának nyilatkozva elmondta, hogy „ha nem lesz kimerítő magyarázat és változtatás a tisztség megnevezésében, akkor Ukrajna kénytelen lesz keményen reagálni, nem kizárva a beutazás megtiltásának lehetőségét sem, jóllehet, mi ezt természetesen nem szeretnénk.”

A biztos kinevezése csak a második volt azon lépések sorában, ami kiverte az ukránoknál a biztosítékot: Orbán Tusványoson Ukrajnára tett megjegyzései is felháborodást keltettek. Orbán keleti szomszédunkat „ütközőzónának” nevezte Oroszország és a NATO között, amire szükség van ahhoz, hogy Oroszország biztonságban érezze magát. Azt is kijelentette, hogy nem reális, hogy Ukrajna akár EU-, akár NATO-tag legyen, mivel az ukrán gazdaság az adósrabszolgaság felé tart. Ezek után a miniszterelnök kitért arra is, hogy szerinte az EU primitív orosz politikát folytat, azokat az országokat, melyek nem érzik magukat az oroszok által fenyegetve, hagyni kellene Oroszországgal kereskedni.

Mindez  Menczer Tamás, a a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerint nem kellene, hogy zavarja az ukrán kormányt, mivel Orbán csak „a valóságról beszélt Tusnádfürdőn”. Grezsa István kitiltásának lehetőségére pedig a Miniszterelnökség annyit reagált, hogy „Ukrajna ellenséget lát abban, akitől a segítséget kapja.” Az MTI-nek eljuttatott közleményben arról írnak, Magyarország és személyesen Grezsa István mennyit segítette az utóbbi években Kárpátalját, amivel nem az ukrán belügyekbe avatkozott bele, hanem a kárpátaljai magyarok és ukránok életminőségén javított.

„Felháborító, hogy az ukrán külügyminisztérium ezeket az intézkedéseket semmibe véve annak a miniszteri biztosnak az Ukrajnából való kitiltásával fenyegetőzik, aki az elmúlt évek során a legtöbbet tette a területen élő magyarság és ukránság támogatása, valamint a két ország közötti jószomszédi viszony erősítése érdekében” – írta a Miniszterelnökség a közleményben.

Ukrajna ezzel szemben nem tartja elfogadhatónak, hogy Magyarország kinevezett egy miniszteri biztost egy másik szuverén állam egyik területére, anélkül, hogy erről az ukrán kormányt megkérdezte vagy tájékoztatta volna. „Ezt Magyarország részéről egy újabb lépésnek tekintjük abban a destruktív, provokatív cselekménysorozatban, amelynek az utóbbi időben tanúi vagyunk, a tárgyalásokon az utóbbi időben elért haladás ellenére” – nyilatkozta Vaszil Bodnar külügyminiszter-helyettes.

Orbán tusványosi beszéde pedig a Jevropejszkaja Pravda cikke szerint azt jelezte, hogy a magyar kormány az Oroszországgal ápolt kapcsolata érdekében szemet huny az orosz agresszió fölött a Krímben és a Donyec-medencében.

(MTI, Jevropejszkaja Pravda)