Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Közpénzmilliárdokat nyeltek el a kamupártok

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tizenhatból mindössze három párt térítette vissza az állami kampánytámogatást, miután nem érte el az egy százalékot a 2018-as országgyűlési választásokon. Az tizenhárom adós párt által felhalmozott hiány így mintegy 2,15 milliárd forintra rúg – tudta meg a K-Monitor a Magyar Államkincstár által megküldött adatsorból.

A kampánycélra felvett összegeket a MIÉP és a Munkáspárt fel sem használta, az Együtt pedig közösségi gyűjtést követően fizette vissza, így ezeknek a pártoknak nem maradt tartozásuk az állam felé.

Ahogyan arról ez év elején is írtunk, a 2018-as választáson rekordszámú párt indult el. Vagyis nem kifejezetten szolgált visszatartó erőként az a tavaly ősszel fideszes kezdeményezésre eszközölt törvénymódosítás, amelynek értelmében azok az állami kampánytámogatásban részesülő pártok, amelyek az országgyűlési választáson egyszázalékos eredményt sem érnek el, kötelesek visszafizetni az államtól kapott kampánypénzt.

Valószínűleg már csak azért sem rettentek meg a kamupártok az új jogszabálytól, mert valódi szankciótól az előzmények ismeretében nem kellett tartaniuk. Bár a 2014-es választások után is maradt bőven restanciájuk a kvázi támogatottság nélküli pártoknak, és az Állami Számvevőszék végül tett is feljelentést összesen 9 szervezet ellen költségvetési csalás, valamint a számviteli és az áfatörvény megsértése miatt, sőt egy ideig nyomozás is folyt ellenük, valamiért 2017-ben az ügyészség szép csendben lezárta az ügyeket.

Ez abból is látszik, hogy van olyan párt az idén adósságot felhalmozók között, amelynek a mai napig van tartozása 2014-ből is: az Összefogás Párt például négy éve 355 millió forintot, idén 377 millió forintot vett fel pártfinanszírozásra, vagyis ez a kamupárt összesen 728 millió forinttal tartozik az államnak. A párt elnöke Szepessy Zsolt két napja jelentette be, hogy feloszlanak. A pártelnök ellen jelenleg is büntetőeljárás folyik, mert nem számolt el a kampánypénzekkel.

Az alábbi, K-Monitor által készített táblázat részletesen tartalmazza a tartozók listáját, illetve a tartozások és a fizetett összegek mennyiségét:

Még tavasszal, a választások után világított rá az Átlátszó cikke arra, hogy az adósság visszafizetése kezdettől veszett fejsze nyele volt, hiszen például az általuk vizsgált, érdemi mért támogatottság nélküli és a választáson az egy százalékot el nem érő pártelnökök nevén egyetlen cég sem volt, és semmilyen gazdasági háttér nem állt rendelkezésre ahhoz, hogy a közpénz valaha is visszajusson gyenge szereplés esetén.
Ha pénzfizetésben nem is, tavasszal aláírásgyűjtésben, azaz –másolásban azért hasítottak, mint ahogy arról mi is többször beszámoltunk.
Forrás: K-Monitor