Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bajor fordulat: Söder már segítené a menekültek integrációját

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Ingolstadt-tól nem messze fekvő Manchingban alakult meg pénteken az önálló bajor menekültügyi hivatal. Markus Söder (CSU) tartományi miniszterelnök jelentette be a hivatal felállítását, hangsúlyozva, hogy szerinte mostantól Bajorország sokkal nyitottabb lesz, a bevándorlók beilleszkedési lehetőségeit fogják elősegíteni.

Söder hozzátette, hogy fontos szerepe lesz a hivatalnak a menekülteknek nyújtandó munkavállalási engedélyek és képzési lehetőségek összegyűjtésében. A bajor kormányfő szerint az állampolgárok azt várják tőle, hogy tegyen különbséget „bűnözők” és „valóban beilleszkedésre törekvő” emberek között.

Markus Söder, bajor miniszterelnök (CSU) (kép forrása: Wikimedia Commons)

A bevándorláshoz való kiegyensúlyozottabb hozzáállás egyelőre újszerű. Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a CSU elnöke, Horst Seehofer éppen a bevándorlással kapcsolatban követelt határozottabb, keményebb politikát Angela Merkel német kancellártól, rövid időre koalíciós válságot generálva a történelmi CDU-CSU szövetségen belül. A bajor miniszterelnök nemrégiben külön bajor határrendőrséget állíttatott fel (igaz, csak a bajor rendőrség kötelékén belül).

Az októberi bajor tartományi választások közeledtével egyre kiélezettebb a kampány Bajorországban, és a második világháború lezárása óta folyamatosan kormányzó CSU népszerűsége egyelőre zuhanni látszik, miközben az ellenzéki pártok (a szélsőjobboldali AfD-től a Grünén át az SPD-ig) erősödnek.

Vasárnap tízezrek tüntettek a CSU menekültellenes politikája és a bajor vezetés jobbratolódása ellen. A #ausgehetzt („felhergelve”, „felheccelve”) névre hallgató megmozdulást több mint 130 civil szerveződés és intézmény támogatta, köztük a bajor főváros két színháza, a Kammerspiele és a Volkstheater is csatlakozott.

Forrás: MTI, Spiegel
Címoldali kép: Tüntetés Münchenben a jobboldali menekültpolitika ellen (Wikimedia Commons)