Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Seehofer még nem mond le, újabb tárgyalások jönnek Merkellel

Ez a cikk több mint 5 éves.

A bajor tartományi választások közeledtével egyre harciasabban kritizálja Angela Merkel menekültpolitikáját Horst Seehofer, német belügyminiszter (CSU). A Keresztényszociális  Unió elnöke vasárnap jelentette be, hogy lemond a CDU-val koalícióban kormányzó pártja elnöki tisztségéből valamint szövetségi belügyminiszteri posztjáról, ha a kancellár továbbra sem hajlandó elfogadni a menekültek beengedésének szigorításáról szóló javaslatait. Merkelt az EU-s „migrációs csúcs” eredményei ezek szerint nem erősítik meg feltétlenül (a múlt heti találkozóról Tamás Gáspár Miklós írt hosszabban a Mércén).

Hetek óta tart a meccs Merkel és Seehofer között. Az utóbbi időkben, június közepén forrósodott fel a helyzet, amikor a belügyminiszter 63 pontban foglalta össze Merkelnek a migrációs helyzet kezeléséről alkotott álláspontját. A német kancellár 63-ból 62 ponttal együtt tudna élni, de egy kitétel, jelesül az EU-n belül már regisztrált menedékkérők feltétel nélküli visszafordítása a német határról szerinte egyoldalú lépés lenne, és nem lehet a tagállamokkal való egyeztetések nélkül bevezetni.

A kritikus koalíciós helyzet megoldását végül vasárnap éjjel igyekeztek megtalálni közösen, a tárgyalások egészen hétfő hajnali 2 óráig húzódtak. Az egyeztetésről távozó Seehofer újságírói kérdésre közölte, hogy „Még egyszer megpróbálunk egy találkozót összehozni Berlinben a CDU-val, remélve, hogy ezúttal sikerül megállapodnunk. Reméljük sikerrel járunk.”

Mindeközben a koalíció szociáldemokrata tagja, az SPD volt vezetője is beszállt a koalíciós játszmába.  Sigmar Gabriel felszólította Horst Seehofert az azonnali távozásra. A volt pártelnök nyilatkozatában azzal indokolta a felszólítást, hogy a CSU-vezető „Németország sorsával játszik”, valamint „Zsarolja a kancellárt”, és ezek nem maradhatnak „büntetés nélkül”.

Forrás: Politico, Spiegel