Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bajorország külön határőröket vezényel a határra

Ez a cikk több mint 5 éves.

Markus Söder, Bajorország tartományi miniszterelnöke (CSU) már tavaszi hivatalba lépésekor bejelentette, hogy ő külön tartományi határőrizeti szervek felállításán dolgozik. Mivel viszont Németországban a határőrség szövetségi szerv, a most felállított határvédelmi kontingens kizárólag a bajor rendőrségnek alárendelve működhet.

Söder a német-osztrák határ közelében fekvő Kirchdorf településen újságíróknak méltatta a bajor rendőrség új szervezeti egységét, amely szerinte a szövetségiekkel közös munkában hatékonyabbá fogja tenni a német határok védelmét.

„Ezzel azt a világos üzenetet küldjük a nemzetközi embercsempészeknek, hogy egyre kevésbé kifizetődőbb átlépni a német határokat, és még kevésbé kifizetődőbb Bajorországban próbálkozni” – tette hozzá a tartományi miniszterelnök.

Markus Söder tervei szerint a bajor rendőrség új határőr szerve a következő 10 év során 1000 fősre bővül, és az osztrák határszakasz mellett kiveheti a részét a cseh határ ellenőrzéséből is. Az idén regisztrált menekültek mintegy negyede az osztrák határ felől érkezett Bajorországba. A 2015-ös menekültválság óta Németország visszaállította a határellenőrzést az osztrák határon, ideiglenesen felülírva a schengeni megállapodást.

A teljesen önálló bajor határőrség felállítását maga Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter utasította el, aki Södernek párttársa a CSU-n belül.

Mint ismeretes, korábban Seehofer ultimátumot adott Angela Merkel szövetségi kancellárnak, hogy közös európai migrációs megoldást hozzon tető alá. Rövid ideig úgy tűnt, szakadhat is a CDU és a CSU második világháború óta működő szövetsége. Végül a német kormánykoalíciónak sikerült megegyezésre jutnia, és a Seehofer eredeti javaslatánál sokkal enyhébb migrációs csomagot elfogadnia.

Elemzők szerint Seehofer azért lépett fel ilyen keményen a menekültek ügyében, mert októberben tartományi választásokat rendeznek Bajorországban, és a CSU fél, az AfD erősödése miatt elveszítheti többségét a bajor törvényhozásban.

Forrás: MTI